Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Část pláže u Brněnské přehrady se musela uzavřít. Žena tam našla minometný granát

Brněnští strážníci včera odpoledne uzavřeli část pláže u Brněnské přehrady. Břehy Prýglu odhalily minometný granát z druhé světové války, který ležel na písečném dně u přístaviště U Kotvy. Potenciálně funkční munici objevila kolemjdoucí žena.

Podle mluvčího strážníků nejde o ojedinělý nález

„Hlídku při kontrole Rakovecké ulice oslovila náhodná kolemjdoucí a strážníci zjistili, že objevila minometný granát ráže 85 milimetrů. Okolní prostor tedy zabezpečili tak, aby nález nemohl nikoho ohrozit, a požádali o příjezd policistů. Jejich hlídka si událost převzala,“ popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Mluvčí městské policie zároveň vysvětlil, že kolem hradu Veveří se koncem druhé světové války vedly boje mezi sovětskými vojsky a německou armádou, a tak podle něj nejde o ojedinělý nález.

V roce 2018 hlásila podezřelý nález od Staré dálnice mladá žena, která našla moderní náboj používaný do pěchotního bojového vozidla BVP 2.

V roce 2019 našla šedesátnice při novoroční procházce lesy sovětský protitankový granát. Kuriozitou je, že ta stejná žena zhruba o rok později objevila v potoce další protitankový granát.

Bizarní případ z roku 2021

Těžko uvěřitelný případ se stal brněnským strážníkům v květnu 2021. Mladík ze Znojma oslovil po druhé hodině ráno hlídku strážníků na Mendlově náměstí v Brně, ukázal jim obsah tašky, ve které měl zachovalý a pravděpodobně plně funkční minometný granát. „Co s tím mám dělat?“ zeptal se strážníků.

„Řekli mu proto, ať ho velmi opatrně položí a odejde i se svými dvěma známými do bezpečné vzdálenosti. Potom požádali o příjezd další hlídky městské policie, uzavřeli celý přilehlý prostor a přivolali policejního pyrotechnika. Specialista granát odborně naložil a odvezl pryč z přestupního uzlu. Když si strážníci nechali od pětadvacetiletého mladíka vysvětlit, jak se v noci ocitl uprostřed Brna s nebezpečným vojenským střelivem, vykreslil jim svým vyprávěním stěží uvěřitelný příběh. Granát prý našel v noci ve Znojmě a nevěděl, co si s ním má počít. Vložil ho tedy do nákupní tašky a nasedl s ním do auta. Ve vozidle navíc nebyl sám, ale přizval si i své dva známé. Trojice se s minometným granátem v autě rozjela do Brna, kde zaparkovala u Mendlova náměstí. Velmi proto uvítala, že uviděla hlídku městské policie, která prostranství právě kontrolovala. Zbytek příhody už strážníci znali a celý případ předali státním policistům,“ popsal bizarní případ mluvčí.

Lidé by s podobnými nálezy neměli vůbec manipulovat. „Je vhodné odejít dostatečně daleko, varovat okolí a okamžitě volat policii,“ uzavřel Ghanem.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Brno

Štítky granát, přehrada, munice, nález, Brno

Část pláže u Brněnské přehrady se musela uzavřít. Žena tam našla minometný granát  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.