Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie odložila případ požáru, při kterém zemřelo osm bezdomovců. Vznikl nešťastnou náhodou

Policie odložila případ požáru v Brně v Plotní ulici s osmi mrtvými, nešlo o trestný čin. Příčinou požáru byla zřejmě nešťastná náhoda. Z osmi mrtvých se podařilo identifikovat sedm z nich.

Osm lidí, zřejmě bezdomovců, zemřelo při požáru obytných stavebních buněk v noci na 4. května. Šlo o šest mužů a dvě ženy. „Brněnští kriminalisté po více než půlročním prověřování odložili případ požáru v Plotní ulici. Věc byla prověřována jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Podle výsledků znaleckého posudku zemřelo šest mužů a dvě ženy následkem udušení zplodinami hoření," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Vyšetřovatelé od začátku stanovili čtyři vyšetřovací verze, a to technickou závadu, úmyslné jednání, nedbalostní jednání a nešťastnou náhodu. „Technická závada byla vyloučena, objekt byl odpojený od všech inženýrských sítí a rovněž se v místě nenacházely žádné elektrické spotřebiče či zdroje energie, které by mohly iniciovat požár," dodal.

Osm lidí zahynulo při nočním požáru obytných stavebních buněk v Plotní ulici v Brně. "Jejich totožnost budeme zjišťovat, nabízí se, že šlo o lidi bez domova," řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Požár vypukl po 2:00 ráno, hasiči jej zlikvidovali...

Kvůli prověřování možného úmyslného jednání policie podle mluvčího vyslechla velké množství svědků, analyzovala i kamerové záznamy z okolí místa činu. „Nebyla však zjištěna žádná indicie, která by verzi úmyslného zapálení podpořila. Místo bezprostředně po tragédii prohledali kynologové se psy speciálně vycvičenými na vyhledávání akcelerantů hoření, a to s negativním výsledkem," vysvětlil.

Nedbalostní jednání ze strany osoby, která by procházela kolem a například odhodila nedopalek cigarety, vyloučily kamerové záznamy a výpovědi svědků. Vzhledem k tomu, že některé oběti byly v době úmrtí pod vlivem alkoholu, je možné, že někdo mohl alkohol rozlít a ten se mohl vznítit. Velmi pravděpodobnou verzí je i vzplanutí odpadu od nedopalku cigarety uvnitř objektu. Doplnil, že podle výpovědí lidí, kteří v objektu v minulosti také přebývali, se tam běžně svítilo svíčkami. Nelze však vyloučit, že by mohlo začít hořet i vlivem průvanu. „Požár tak mohl vzniknout i nešťastnou náhodou, což je tedy verze nejpravděpodobnější," doplnil.

Totožnost se policii podařilo zjistit u sedmi obětí. Na zjištění totožnosti posledního muže policisté ještě pracují. „Vzhledem k tomu, že nejde hodnověrně potvrdit ani jakékoliv nedbalostní jednání cizí osoby, nejde ve věci o podezření z trestného činu, a věc byla proto takto odložena," sdělil.

Bezdomovectví se v Brně neřeší, vyčítá opozice po tragickém požáru

Osm lidských životů vyhaslo při nočním požáru v Brně. Tragická smrt lidí bez domova, kteří přebývali v opuštěných stavebních buňkách, vyvolala v moravské metropoli diskuzi. Do vedení města se kvůli nedostatečnému řešení problému bezdomovectví...

Požár soustavy obytných stavebních buněk v Plotní ulici vypukl 4. května po 02:00, hasiči jej zlikvidovali před 07:00. Počtem obětí šlo o čtvrtý nejtragičtější požár v Česku od roku 1990. Buňky dlouhodobě nikdo nepoužíval, byly obrostlé zelení a částečně zakryté plachtou. Do budoucna se má lokalita podle brněnského magistrátu proměnit, v plánu je tam výstavba Jižní čtvrti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JmK

Štítky Brno, požár, krimi, vyšetřování, policie

Policie odložila případ požáru, při kterém zemřelo osm bezdomovců. Vznikl nešťastnou náhodou  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.