Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sochu na Znojemsku zničil vandal. Svatému Klementovi urval obě ruce

Nová podoba sochy tasovického rodáka Klementa Hofbauera rozesmutnila tamní obyvatele. Patron Znojemska a několika dalších evropských měst dostal sochu před čtrnácti lety a těší se velké úctě. Pískovcové skulptuře ale nyní někdo ulomil obě ruce. Po nestoudném vandalovi nyní pátrají jihomoravští policisté.

Šokující pohled čekal na lidi v Tasovicích, když navštívili park u kostela Nanebevzetí panny Marie. Mezi zelení stojí socha významné osobnosti 18. a 19. století Klementa Hofbauera, na které se někdo bezostyšně vyřádil a modelu z hořického pískovce urval obě horní končetiny.

Podle policie ale nejde o jediný vandalský čin, který v obci zaznamenali. Ve stejnou dobu také někdo vylomil turistickou informační tabuli, která je součástí naučné stezky a celou ji rozbil.

„Škoda tak v obou případech vyšplhá na desetitisíce. Vandala mohl při řádění v obci někdo zahlédnout. Policisté pracující na případu proto žádají případné svědky, aby se jim ozvali na lince 158,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Klement Hofbauer se narodil v roce 1751 a původně vyučil pekařem. Poté ale odešel do ciziny a vstoupil do řádu redemptoristů. Působil ve Varšavě i Vídni, a právě pro tato města se také později stal patronem. Svatořečen byl v roce 1909.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Znojemsko, Tasovice, socha, Klement Hofbauer, osobnost, policie, pátrání, vandalismus, vandal, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Urvat pazoury, jak to udělal vandal soše!!!!!!

Pátek, 24. listopadu 2023, 09:35Odpovědět

Sochu na Znojemsku zničil vandal. Svatému Klementovi urval obě ruce  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.