Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dělal jsem pokusy s desinfekcí, hájil žhář podpálené obytňáky. Soud ho poslal zpět za mříže

Před dvěma lety muž v Brně zapálil dva karavany a v Kuřimi na Brněnsku dálkový autobus, za což mu soud napařil sedm let vězení. Nyní se žhář pokusil rozsudek městského soudu zvrátit, když se odvolal ke krajské instanci. Soudce ale návrh rychle smetl ze stolu a dnes potvrdil původní trest.

Čtyřiačtyřicetiletý potížista své řádění v jihomoravské metropoli odstartoval před dvěma lety zapálením karavanu. Plameny v brněnské Bystrci poškodily další tři nedaleko zaparkovaná auta. Viník později tvrdil, že oheň založil omylem při experimentech s covidivou dezinfekcí.

Po pár dnech pod rukama ohněstrůjce vzplál druhý obytňák, tentokrát v brněnské Masné ulici. Muž se v opilosti pohádal s kamarádkou a na karavanu si vybil zlost. „Kromě kompletně shořelého obytného přívěsu žár poškodil několik dalších automobilů a fasádu nedalekého domu,“ popsal tehdy situaci mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek.

Než muže policisté vypátrali, stihl podpálit ještě autobus v Kuřimi na Brněnsku. Odsouzený podle svých slov chtěl z dálkového autobusu vystoupit v Brně, ale zaspal a probral se zhruba o patnáct kilometrů dál v Kuřimi. Zjistil, že mu už zpět nic nejede a zaparkovaný vůz ve vzteku zapálil. Žháře při akci zachytily bezpečnostní kamery, díky kterým ho policisté chytili.

Soud trest potvrdil

U soudu obžalovaný nejdříve tvrdil, že se na místech požárů vyskytoval náhodou, což mu nevyšlo. Do vězení se žháři ale příliš nechtělo. Jakmile zjistil, že všechny důkazy svědčí proti němu, začal se vymlouvat na nepříčetnost. Když mu loni v prosinci soud udělil sedmiletý trest, odvolal se. „Trváme na tom, aby obžalovaný podstoupil psychologické testy, jednal v nepříčetnosti,“ sdělil dnes žhářův obhájce Zdeněk Žalud.

Soudkyně ale požadavek zamítla, protože byl viník ze žhářství v minulosti už několikrát usvědčený a psychologických testů podstoupil hned několik, poslední v roce 2018. „Není možné, aby se duševní stav obžalovaného tak rychle zhoršil, musel vědět, co dělá,“ uvedla soudkyně Halina Černá.

Soud dnes odvolání zamítl a žháře poslal za mříže na sedm let. Protože je pro své okolí nebezpečný, trest si odpyká ve vezení s ostrahou.

Žhář z Brna zapálil dva karavany a autobus

Pondělí, 6. září 2021, 14:07Krimi

Žhář z Brna zapálil dva karavany a autobus

Brněnští policisté řešili v srpnu tři podezřelé požáry, které se odehrály během dvou týdnů. Vyšetřování ukázalo, že dvě obytná auta a autobus zapálil tentýž žhář. Pachatel, který skončil ve vazbě, byl pro žhářství již v minulosti trestaný.

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Kuřim, žhář, požár, autobus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělal jsem pokusy s desinfekcí, hájil žhář podpálené obytňáky. Soud ho poslal zpět za mříže  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.