Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vlak vykolejil kvůli traktoru na přejezdu. Důchodce dostal podmínku, nepochodil s odvoláním

S traktorem a dlouhou cisternou vjel na přejezd, přestože se blížil spěšný vlak. Krajský soud v Brně dnes zamítl odvolání Josefa Pavlase, který způsobil železniční nehodu na Uherskohradišťsku. Důchodce dostal za obecné ohrožení roční podmínku.

Událost, která mohla skončit tragicky, se odehrála v září roku 2020 v Kunovicích. Na jednokolejný železniční přejezd bez závor vjel jednasedmdesátiletý Josef Pavlas řídící traktor s cisternou. Kolos o osmnácti metrech poslal na přejezd i přes to, že po kolejích zprava přijížděl vlak.

Strojvedoucí vlaku Českých Drah rychle zapnul houkání a nakonec sáhl i po rychlobrzdě. I tak došlo k tvrdému střetu cisterny s vlakem a vykolejily dva vagony. Lehké zranění si z incidentu odnesli čtyři lidé. Okresní soud v Uherském Hradišti Pavlasovi za obecné ohrožení roční trest podmíněně odložený na dva roky a dvouletý zákaz řízení.

Obžalovaný se proti rozsudku odvolal. Nepochodil ale ani u úterního jednání u Krajského soudu v Brně, kam se osobně nedostavil kvůli zranění manželky. Pavlasův obhájce argumentoval rozporami svědeckých výpovědí i tím, že nebylo dostatečně ověřeno, zda strojvedoucí použil k zastavení vlaku rychlobrzdu. Požádal o zrušení rozsudku a zproštění obžaloby. 

Mohlo dojít k masakru

Soud ale potvrdil původně uložený trest. „Odvolání se zamítá. Pan obžalovaný poněkud nepochopitelně tvrdí, že vlakovou soupravu, když se přiblížil přejezdu, neviděl. Naopak strojvedoucí jej viděl na 180 metrů. Možnosti vzájemného spatření byly jasné. Strojvedoucí spustil zvukový signál a reagoval přiměřeným způsobem," uvedl dnes při rozsudku předseda senátu Aleš Flídr.

Podle Flídra mohlo bez zásahu strojvedoucího dojít k masakru způsobenému buď Pavlasovou neschopností vyhodnotit situaci, nebo hazardováním. „Kdyby strojvedoucí nereagoval včas tak, jako reagoval, mohlo nastat několik smrtelných úrazů. Odvolání mělo směřovat spíše od státního zástupce, protože trest je nepřiměřeně mírný," uvedl Flídr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drážní inspekce

Štítky dopravní nehoda, železnice, traktor, krajský soud v brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlak vykolejil kvůli traktoru na přejezdu. Důchodce dostal podmínku, nepochodil s odvoláním  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.