Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Deset let od Dahlgrenova řádění. Američan v Brně povraždil čtyřčlennou rodinu

Při pobytu u příbuzných si chtěl srovnat život a psychiku. Výlet do Evropy ale skončil činem, jenž se tučným písmem zapsal do dějin české kriminalistiky. Před deseti lety otřásla Brnem brutální vražda čtyřčlenné rodiny, kterou spáchal Kevin Dahlgren.

Ráno 22. května 2013 se stalo osudným rodině Harokových. V domě v Brně-Ivanovicích zavraždil svoji sestřenici, jejího manžela a dva syny dvacetiletý Američan Kevin Dahlgren. Že je něco v nepořádku, vytušili večer sousedé marně čekající na příchod Harokových na oslavu. Když pak z rodinného domu začal jít kouř, strach ještě zesílil a na místo vyrazily bezpečnostní sbory.

V budově našli hasiči čtyři těla. Tři ohořelé oběti ležely ve sklepě pod vrstvou textilií. Poslední se nacházela v nejvyšším patře rodinného domu. Vyšetřování ukázalo, že za smrtí bezproblémové rodiny stojí násilný čin. Pachatel vraždil velkým počtem ran nožem, sekerou i kamenem. Smyčka se začala utahovat právě kolem Dahlgrena, po kterém nebylo ani stopy.

Mladík původem z Kalifornie strávil v Brně několik týdnů a brzy měl začít s výukou angličtiny. U českých příbuzných si chtěl odpočinout od svých psychických problémů. Podle lidí, kteří se s Kevinem setkali, vypadal jako slušný a vychovaný muž. Před tragickou událostí se ale začal chovat zvláštně a příbuzní jej načapali, jak po domě chodí s nožem.

Zadržení na letišti

Než se kriminalisté dopátrali informace, že si Američan v den vraždy stopl taxi a odjel na vídeňské letiště, seděl Dahlgren už v letadle, kde ho čekal devítihodinový let do USA. O tom, že je na palubě podezřelý z masové vraždy, informovali policisté pilota letadla. Ten odmítl přistát kvůli možnému ohrožení cestujících. Pro brněnské kriminalisty a státní zastupitelství tak začal proces rychlého shromažďování důkazů.

Mezinárdní spolupráce se zadařila a překvapeného Dahlgrena zatkla po přistání ve Washingtonu americká FBI. Teprve poté vyšli jihomoravští policisté s informací na veřejnost. Na svolení k převozu mladíka do České republiky se ale čekalo celé dva roky. Stal se prvním občanem Spojených států amerických vydaným tamní justicí do Česka.

Největší tragédie vyšetřovací kariéry

Po příletu a zatčení v Čechách odmítl Dahlgren vypovídat. K vraždám se nepřiznal s tím, že mu advokáti doporučili nemluvit. Právo nevypovídat využili také mužovi rodiče, kteří problematického syna do Evropy poslali. 

Vyšetřování ukázalo, že nejdříve zavraždil Kevin Dahlgren tři členy domácnosti, na které brutálně zaútočil nožem. Poté vyčkal na příchod nejmladšího, nezletilého hocha ze školy a vrhl se také na něj. Stopy se snažil zahladit založením ohně, převlékl se a v domě pečlivě uklízel. 

„Byla to největší tragédie mé vyšetřovací kariéry. Došlo k vyvraždění celé rodiny, která byla naprosto bezproblémová, kamarádská, přátelská. Všichni byli zaměstnáni, synové studovali. Nebyl tam vůbec žádný problém a přesto se v Řečkovicích nachází hrob, na kterém jsou všechna jejich jména,“ vzpomněl na tragický případ vyšetřovatel Ivo Palička v pořadu Českého rozhlasu.

Doživotí a sebevražda

Tři roky po činu si Dahlgren u Krajského soudu v Brně vyslechl verdikt doživotního trestu. S odvoláním neuspěl a rozsudek mu i přes doznání a vyjádření lítosti potvrdil také soud v Olomouci. Podle znalců trpěl muž smíšenou poruchou osobnosti. Potvrdili, že při vraždách věděl, co dělá, brutální čin plánoval a byl příčetný. 

Dahlgrenův trest ve valdické věznici ale neměl dlouhého trvání. Svůj život ukončil vrah v lednu roku 2018 vlastní rukou. Přesné motivy krutého činu, který se odehrál v Ivanovicích, se policie nikdy nedozvěděla. Podle kriminalistů měl Kevin Dahlgren pravděpodobně problém s tím, že se jej Harokovi snažili přimět k zapojení do běžného života a chodu domácnosti. 

Vzpomínka na rodinu Harokových

Na zemřelou Veroniku, která byla učitelkou na základní škole, jejího manžela Martina a děti pravidelně vzpomínají příbuzní, kamarádi i známí. Každý rok organizuje kapela Ukulele orchestra jako Brno, v níž působil otec zavražděné rodiny, koncert Harockfest připomínající památku a život Harokových. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Kevina Dahlgrena

Štítky kevin dahlgren, vražda, masová vražda, ivanovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Glőckner

Nehledě na tuto obrovskou rodinnou tragédii je až šílené pomyšlení na to, jak malé národnostní povědomí mají nejenom dnešní mladí, o absenci hrdosti ke své zemi ani nemluvě. Autorka článku ke toho živým důkazem: ...česká rodina (no prosím, může být, ale větší pravděpodobnost je moravská), ale že se to všechno událo v Čechách, tak to je kardidální zeměpisná blbost, z které by žák základní školy dostal tak akorát nedostatečnou!

Pondělí, 22. května 2023, 17:27Odpovědět

Deset let od Dahlgrenova řádění. Američan v Brně povraždil čtyřčlennou rodinu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.