Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Za vraždu manžela, který stále žije, zaplatila žena statisíce. Dostala podmínku

Objednala si smrt manžela, za kterou postupně zaplatila statisíce korun. Přestože k jeho zabití nikdy nedošlo, ze strachu posílala peníze dál. Třicetileté Lence F. hrozilo za přípravu vraždy patnáct až dvacet let za mřížemi. Od Krajského soudu v Brně dnes odešla s výchovným trestem ve formě podmínky.

Případ plný finančních potíží a vyhrožování se odehrál na Žďársku mezi lety 2018 a 2021. Lence F., která žila v nespokojeném manželství, nabídla kamarádka odstranění partnera. O vraždu se měla postarat ruská agentura. Lenka F. u soudu tvrdila, že nabídku brala jako legraci. I přesto se dostala do situace, kdy za nikdy neuskutečněný čin zaplatila nemalou finanční částku. Hlavním motivem mělo být získání společného dítěte do péče.

Zpočátku věřila Lenka F. tomu, že ruská agentura existuje. Nejprve podle rozsudku posílala přítelkyni a jejímu manželovi peníze s vírou, že k vraždě opravdu dojde. Později se případ zvrtl v pouhé vydírání. „Agenturu, která měla vraždu zprostředkovat a paní F. jí prostřednictví mě posílala peníze, jsem si vymyslela. Měli jsme s manželem dluhy, on hodně pil a potřebovali jsme finance pro sebe. Navíc nám dlužila peníze, které jsme chtěli zpátky,“ vysvětlila v roli svědkyně Lenka D.

Vydávali se za mafii

Lence F. posílali manželé D. zprávy, v nichž se vydávali za ruskou mafii a pod výhružkami žádali další finanční obnosy. Známou dokonce donutili k prostituci, z níž jim odváděla veškeré příjmy. Třicetiletá žena platila údajné mafii i po rozvodu s manželem. „Lenka D. mi často volala, že vražda zrovna ten den provést nejde, protože se vyskytl nějaký problém. Říkala, že nejlepší by bylo udělat to po manželově cestě z práce tak, aby to vypadalo jako nehoda,“ řekla Lenka F. s tím, že chtěla z plánů na zabití muže couvnout, ale její kamarádka tvrdila, že už to není možné.

Věc se dostala k soudu poté, co si půjčku ve výši 250 tisíc korun vzal kvůli Lence F. její nový, nyní již bývalý, partner, s nímž se poznala přes erotické stránky. Celá částka putovala podle výpovědi Miroslava Č. k manželům D., kteří pod záminkou ruské agentury vyhrožovali i jemu. „Zadlužil jsem se kvůli tomu, a skončil ve špatném psychickém stavu v insolvenci. Svoje peníze už jsem nikdy neviděl,“ řekl u soudu svědek, který věc ohlásil na policii.

Hrozilo až dvacet let

Lence F., která trpí roztroušenou sklerózou, hrozilo patnáct až dvacet let za mřížemi. Soud se ale rozhodl využít možnosti nižšího trestu, a to proto, že vražda nikdy nemohla být dokonána. Ženě byl uložen trest tří let vězení podmíněně odložených na pět let s dohledem. Při rozsudku se předsedkyně senátu Dita Řepková odvolávala na snížený intelekt Lenky F. i její snadnou zmanipulovatelnost. Neprokázalo se ani, že by se žena chtěla vraždou manžela finančně obohatit.

„Podle soudu je výchovný trest na místě a je adekvátní vzhledem ke zjištěným skutečnostem. Navíc ani bývalý manžel se podle své výpovědi necítí být obětí,“ uvedla Řepková. Státní zástupce, který navrhoval minimální trest ve výši osmi let vězení, se proti dnešnímu rozsudku odvolal. Soud s dvojicí, která Lenku F. vydírala, bude pokračovat zítra. Manželé D. se plně doznali. Souzeni jsou za podvod, vydírání a obchodování s lidmi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky soud, krajský soud v brně, vražda, příprava vraždy, rozsudek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu manžela, který stále žije, zaplatila žena statisíce. Dostala podmínku  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.