Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mladík, který v Brně zavraždil ženu a pobodal dva lidi, dostal přes osmnáct let vězení

Nožem zavraždil kamarádku, pobodal její rodiče i sebe. S trestem 18,5 roku vězení se zvýšenou ostrahou odešel od Krajského soudu v Brně dvacetiletý Robert Rous. Mladík, který loni útočil v rodinném domě v brněnském Komíně, projevil u soudu lítost a omluvil se pozůstalým.

Plánovaný útěk, který se zvrhl v krvavé řádění. Robert Rous trávil týdny před vraždou intenzivním kontaktem se svou obětí. Společně sdíleli negativní životní pocity, utvrzovali se v tom, že nikoho nezajímají a báli se, že mají v patách pronásledovatele. 

V osudný zářijový den se Rous sešel s obětí v domě rodičů čtyřiadvacetileté ženy. Společně si namysleli vidinu útěku. Plány se ale zvrtly ve chvíli, kdy dvojice zjistila, že v domě není sama. Když dovnitř vešli ženini příbuzní, následovala nepřehledná situace. 

Rous nejprve pobodal a pořezal oba rodiče. Poté mu žena údajně řekla, že je na řadě ona. Vrah se následně pokusil zabít i sebe. Způsobil si několik poranění, ale přežil. Rodiče přežili díky včasnému zásahu lékařů, kteří je operovali.

Závislost na drogách

„Na místě zemřela ještě před naším příjezdem mladá žena, bohužel už jsme jí nemohli pomoci. Naši zdravotníci měli v péči tři pacienty s podezřením na těžká zranění. Tato zranění byla bodno-řezného charakteru," informovala po loňské události mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Rous je závislý na drogách a nadužívá alkohol. Před soudem zaznělo, že vyrůstal v nefunkční rodině s matkou závislou na herionu. Neměl šanci citově a emočně dospět a kvůli psychickým problémům odešel ve druhém ročníku z učiliště. Snažil se pracovat a zajistit si živobytí, později ale čím dál více propadal alkoholu a drogám. U soudu zaznělo, že trpí smíšenou poruchou osobnosti. 

Podle informací redakce měla problém s drogami také zavražděná žena, která řešila rovněž dlouhodobé psychické problémy. Žila sice ve funkční rodině, ale byla spíše jejím trpěným členem.

Hrozilo až dvacet let vězení

Před soudem učinil vrah prohlášení o vině. Při výpovědi projevil lítost nad svým činem a omluvil se rodičům zavražděné. Soud přihlédl při stanovení výše trestu k tomu, že byl ještě téměř mladistvý, dosud nebyl trestaný a že je podle psychologického posudku schopný resocializace, k tíži mu naopak přičetl brutalitu činu.

Dnešní trest ve výši 18,5 let je nepravomocný. Odsouzený mladík tak zůstane ve vazbě, kde se mu dostane také ambulantní léčby toxikomanie. Soudce při odůvodnění rozsudku uvedl, že snad existuje šance, že Rous bude schopen žít po vykonání trestu řádný život. S ohledem na kvalifikaci činu mu hrozilo patnáct až dvacet let, případně výjimečný trest.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Patrik Uhlíř

Štítky ČR, soud, vražda, Brno, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladík, který v Brně zavraždil ženu a pobodal dva lidi, dostal přes osmnáct let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.