Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Schizofrenička, která ve škole zavraždila chlapce, si stěžovala u soudu. Neuspěla

Před osmi lety způsobila vlnu strachu napříč českými školami, v současnosti pobývá v zabezpečovací detenci. Barbora Orlová, která zavraždila šestnáctiletého chlapce ve škole ve Žďáru nad Sázavou, si na formu své léčby stěžovala u Ústavního soudu. Mírnější režim ale nedostane.

Ústavní soud v Brně nevyhověl žádosti schizofrenní Barbory Orlové, která stojí za smrtí studenta střední školy. Po tragické události byla žena prohlášena za nepříčetnou a skončila v zabezpečovací detenci. Městský soud v Brně letos chtěl, aby se Orlová přesunula na ústavní léčbu do psychiatrické nemocnice, krajský soud ale nakonec rozhodnutí zrušil.

Právě na zrušení rozhodnutí podala Orlová stížnost. Ani Ústavní soud v Brně ale vražedkyni nepomohl a její přesunutí odmítl. „V posuzované věci má Ústavní soud za to, že napadené rozhodnutí z ústavněprávního hlediska obstojí a do základních práv stěžovatelky zasaženo nebylo," stojí podle informací ČTK v usnesení soudu.

Útok v šatnách

Řádění mladé ženy zasáhlo střední školu na Vysočině v říjnu 2014. Psychicky nemocná Barbora Orlová z Ostravska, která si zařízení vyhlédla na internetu, se ještě před začátkem vyučování nepozorovaně dostala dovnitř budovy. Vybavená replikou vojenského nože se v šatnách přiblížila ke skupince dětí a na jednu ze studentek zaútočila. Křik vyděšených dívek při tom zalarmoval šestnáctiletého Petra, který se ve Žďáře nad Sázavou učil na kuchaře.

Když přiběhl do šatny s úmyslem pomoci, Orlová zaútočila také na něj a chlapce bodla do hrudníku. Poté se obrátila na další dívku, bodla ji do břicha a odvedla dál do šaten jako rukojmí. Zatímco k budově začali přijíždět záchranáři a na cestu se vydal také vyjednávací tým z Jihlavy, ve škole panoval chaos. Poraněného Petra, který zůstal po útoku ležet na zemi, se ujali učitelé. Jejich snaha, ani pozdější péče záchranářů už ale chlapci nemohla pomoci.

Pobodala družinářku

Vážně zraněnou studentku Lucii u sebe držela Orlová až do doby, než se policejnímu vyjednavači podařilo se za nebohou krvácející dívku vyměnit. Vražedkyni nakonec zpacifikovala bezpečnostní jednotka z jaderné elektrárny Dukovany. Orlovou omráčili policisté laserem a Lucii si takzvaně za pět minut dvanáct převzali do péče záchranáři.

Jak se brzy ukázalo, útok ve žďárské škole nebyl pro Orlovou premiérou. V minulosti vnikla také do školy v Havířově, kde pobodala družinářku, jež útok přežila. Z ústavní péče pustili psychicky nemocnou mladou ženu několik měsíců před vraždou ve Žďáru nad Sázavou. Právě propuštění schizofrenní agresorky, která přestala brát léky, vyvolalo mezi veřejností divokou debatu.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv redakce, Policie ČR

Štítky ústavní soud, stížnost, žďár nad sázavou, barbora orlová, vražda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

To je zvláštní. Obvykle si lidé stěžují na to, že jim lékaři nevěnují dost péče a pod. Jak jsem vyrozuměl, tak ona si stěžuje na to, že ji léčí moc.

Středa, 14. prosince 2022, 08:10Odpovědět

Diskutér T.

Rozklad osobnosti na svobodě - to je snad vtip od NEPRAKTY nebo ne?

Sobota, 10. prosince 2022, 12:37Odpovědět

Markéta Stýblová

Takový člověk nemůže být puštěný na svobodu,to by snad měly,,odborníci" kteří rozhodují o takovýchto věcech vědět,že schizofrenie se nevyléčí.Jen vzala život jednomu mladému klukovi který nebyl ničím vinný. Zavřít by měly ty doktory co rozhodly o propuštění!!!!!!!

Pátek, 9. prosince 2022, 10:26Odpovědět

Schizofrenička, která ve škole zavraždila chlapce, si stěžovala u soudu. Neuspěla  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.