Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Brno krotí potížisty u nádraží. Bere jim pálenku i krabicák

Vandalismus, opilecké výkřiky i odpadky poházené v ulicích. Brňany trápí problémy spojené s pitím alkoholu na veřejnosti. Trpělivost už došla strážníkům, kteří se s nenapravitelnými lidmi dennodenně potýkají. Hříšníkům začali alkohol zabavovat.

Na mnoha místech v Brně je pití alkoholu na veřejnosti zakázané vyhláškou. S některými individui, která se nebojí přihnout si z lahve tvrdého či krabice vína, se ale frustrovaná Městská policie Brno pře i několikrát za den. „Tresty jsou totiž například u nemajetných osob podle českých zákonů prakticky nevymahatelné," řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Pomyslný pohár trpělivosti už ale městské policii přetekl. Na opilce, kterými jsou často lidé bez domova, nově vytahuje více než pokárání a pokutu. Strážníci začali nádoby s alkoholem rovnou zabavovat. „Přistižený člověk pak nemůže pokračovat v páchání přestupku, na rozdíl od neuhrazené pokuty citelně vnímá i materiální újmu, a na zakázané místo se proto s lahví obvykle nevrátí," vysvětlil princip řešení Ghanem.

Ve znojemských ulicích chceme pořádek, hlásí vedení jihomoravské města. Dopomoci k tomu má nově schválená vyhláška, která umožňuje městské policii zabavovat lidem alkohol. Radnice si od opatření slibuje, že sebraná lahvinka zabolí potížisty...

Od odebírání alkoholu si Brno slibuje klidnější a čistější ulice i méně přestupků. Od půlky září sebraly hlídky už šedesát nápojů, a to zejména v problémových brněnských lokalitách, kterými jsou okolí Mendlova náměstí nebo hlavního nádraží. Právě u železničního uzlu dělají strážníci kvůli častým prohřeškům tisíce kontrol měsíčně.

Podobné problémy řešili také jejich kolegové ve Znojmě, kteří s totožným řešením přišli už v květnu. Brněnští strážníci byli k opatření nejdříve skeptičtí, nakonec se podle nich vyplácí. „Využití této možnosti jsme pečlivě zvažovali. Posuzovali jsme právní aspekty a konzultovali je i s úřadem, který od nás tyto záležitosti přebírá a následně rozhoduje o propadnutí věci. Stanovený postup je nejenom správný, ale především velmi funkční,“ řekl za strážníky vedoucí revíru Střed Radek Hála.


 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv redakce, MP Brno

Štítky strážníci, městská policie, alkohol, přestupky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

přesně, Diskutér T.! také jsem chtěl napsat: když jsou pokuty nevymahatelné, tak PRACOVAT: uklízet město, kde nejprve dělali svinčík! (a uklízet po svýých ožralých a nevychovaných soukmenovcích)! ono by jim to náladu určitě "nezlepšilo," gaunerům! :-(((

Středa, 9. listopadu 2022, 19:11Odpovědět

Diskutér T.

Místo flašky lopatu a koště a maž makat a uklízet město........

Středa, 9. listopadu 2022, 10:38Odpovědět

Brno krotí potížisty u nádraží. Bere jim pálenku i krabicák  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.