Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté stíhají po razii v Brně sedm lidí. Kauza se týká městské firmy i dotací

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes zahájili v souvislosti s úterní razií v Brně trestní stíhání sedmi lidí a dvou firem, a to pro účast na organizované zločinecké skupině, podplácení či legalizaci výnosů z trestné činnosti. Kauza se týká privatizace městských domů, činnosti městské firmy a dotačních podvodů.

Policisté z NCOZ zasahovali v Brně v úterý, kdy zadrželi deset lidí. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice, byli v Pískovně Černovice i u jednatele firmy Jiřího Hasoně (KDU-ČSL). O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala kromě jiných i místopředsedu KDU-ČSL, dosavadního náměstka brněnské primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka. Ten řekl, že není z ničeho obviněný.

„Nadále probíhají úkony trestního řízení, a to především výslechy obviněných. Domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků byly v úterý ukončeny," uvedla žalobkyně Petra Lastovecká.

Podle serveru iRozhlas.cz jde o dvě větve případu, kdy první se týká pokusu o ovládnutí městské společnosti Pískovna Černovice. Policejní prověřování v tomto mapuje především aktivity podnikatele Michala Horkého, kterého policie podle serveru označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny, jež chtěla městskou společnost ovládnout. Druhá větev prověřování se týká opět Michala Horkého a skupiny, která údajně za využití podvodného jednání a uplácení v privatizaci získala a následně se ziskem prodala bytové domy a byty, uvedl server.

Desítky domovních prohlídek a výslechy třicítky osob následovaly po razii, která v úterý překvapila Brno. Policisté zadrželi osm lidí, kteří jsou obvinění kvůli podezřelému přidělování městských bytů. Dva skončili ve vazbě, zbylí na svobodě.

Policisté byli i v brněnské advokátní kanceláři lidovce Filipa Ledera. Politk řekl, že u něj byli policisté v souvislosti s jeho klientem a sám Leder nebyl zadržený ani obviněný. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) novinářům řekla, že policie zasahovala na bytovém odboru na Malinovského náměstí. Na Nové radnici na Dominikánském náměstí byli policisté v Hladíkově kanceláři, odkud si odnesli materiály. Zásah na radnici v Černovicích potvrdila starostka a poslankyně STAN Petra Quittová. Na zásah ve firmě Pískovna Černovice, jejímž jediným vlastníkem je městská část Černovice, upozornila ČT, policisté byli i na radnici Brno-sever.

Razie překvapila Brno i na začátku října, kdy ve městě zasahovali policisté kvůli podvody s přidělováním městských bytů na radnici Brno-střed. V souvislosti s kauzou je obviněno osm lidí, dva z toho jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, správa, byty, Brno, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Černovice, radnice, KDU-ČSL, Brno-sever, Filip Leder, ODS, Petr Hladík, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté stíhají po razii v Brně sedm lidí. Kauza se týká městské firmy i dotací  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.