Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Žena z Brna na Facebooku tvrdila, že ji zmlátili Ukrajinci. Kamery nic neviděly

Napadli mě Ukrajinci, křičela v květnu na sociálních sítích žena, jejíž příspěvek v Brně strhl divokou diskuzi. Příběh o loupeži a pokusu o znásilnění, který vyprávěla, má ale trhliny. Policisté případ s mnoha otazníky odložili pro nedostatek důkazů.

„Takhle mě zřídili čtyři Ukrajinci. Přepadli mě, ukradli pět tisíc korun, bili mě pěstma a kamenem do obličeje,“ popisovala na jaře dramatický incident v záhy smazaném facebookovém příspěvku Jitka V. z Brna. K textu plnému emocí připojila také modré a žluté srdíčko s výzvu, aby se probudili všichni lidé s ukrajinskou vlajkou na svých profilech. 

Údajná oběť znásilnění ve stádiu pokusu a loupeže skončila podle svých slov po útoku čtyř cizinců v péči zdravotníků. Výjezd ke zraněné potvrdili Drbně již dříve jihomoravští záchranáři, kteří věc nechtěli blíže komentovat. „Šlo o standardní výjezd, ženu jsme ošetřili a převezli do nemocnice,“ informovala mluvčí záchranářů Michaela Bothová

Podle středečního vyjádření policistů se ale případ po měsících vyšetřování odkládá. Ani po pečlivém prověřování události, kterou žena ohlásila až s několikadenním zpožděním, nepřišli strážci zákona na nic, co by vedlo k zahájení trestního stíhání. „Nepodařilo se ani prokázat, že by oznámení bylo pouze účelové," řekl policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že celou událost provázejí nejasnosti.

Kamery nic nezaznamenaly

Nejenže žena ihned po incidentu nekontaktovala městské ani státní policisty, ale přivolaným zdravotníkům řekla, že pachatele zná. Později své tvrzení vyvrátila. „Poškozená ani osoby podobné pachatelům nebyly zaznamenány na kamerových systémech v okolí. Relevantní stopy nepřineslo ani ohledání místa činu," uvedl Šváb.

Ukrajinci mě bili kamenem a chtěli znásilnit, říká žena z Brna. Příběh plný otazníků, kontruje policie

Zmlátili mě, okradli a chtěli znásilnit. Tak zní příběh ženy z brněnské Bystrce, která svoji verzi sdílela na sociálních sítí. Prstem při tom ukazuje na Ukrajince, byť si sama není jistá, jakým jazykem údajní čtyři útočníci mluvili. Mnozí proto...

Brutální útok měly potvrzovat četné fotografie Jitky V., které si pořídila při pobytu v nemocnici. Vyfotila se s podlitinami na obličeji a fixačním límcem na krku. Lidem tvrdila, že cizince, kteří se ji pokoušeli znásilnit, vyplašil okolo jedoucí vůz se zapnutými sirénami. U místa činu se ale podle policistů v čas události žádný takový nenacházel.

Okolo napadení bylo již od počátku mnoho otazníků a pochybností. Kromě osob vyjadřujících podporu se pod Jitčiným facebookovým příspěvkem objevili také kritici, kteří ženu obviňovali ze šíření lživých informací. Web Manipulátoři označil událost za hoax, uživatelé sociálních sítí zase upozorňovali na řadu nesrovnalostí. V diskuzi se ukázalo například to, že si žena vůbec není jistá jazykem, kterým agresoři mluvili a že není schopná rozlišit ruštinu či bulharštinu od ukrajinštiny. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Brno, Ukrajina, Hoax, Napadení, Facebook, Pavel Šváb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena z Brna na Facebooku tvrdila, že ji zmlátili Ukrajinci. Kamery nic neviděly  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.