Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli roušce pobodal muže do krku. Soud poslal mladíka na tři roky do vězení

Několik vět kvůli nenasazené roušce v autobuse se zvrhlo v pokus o vraždu. Za loňské pobodání cestujícího potvrdil olomoucký vrchní soud tříletý trest odnětí svobody. Odsouzený osmnáctiletý mladík byl v době činu totiž ještě nezletilý. Incident se odehrál na Brněnsku u Pozořic, napadený muž má kvůli bodnořezným zraněním krku vážné trvalé následky.

Trest pro osmnáctiletého mladíka definitivně potvrdil olomoucký vrchní soud, který zamítl jeho odvolání. Motiv útoku byl malicherný, mladík podle žalobce zaútočil poté, co jej poškozený napomenul kvůli roušce.

Proti rozsudku se odvolal pouze obžalovaný, žádal nižší trest. Jednání bylo vzhledem k tomu, že byl muž souzen jako mladistvý, neveřejné. „Podle odvolacího soudu trest není určitě nepřiměřeně přísný. V případě odvolání státního zástupce, které zde absentovalo, by bylo možné uvažovat dokonce i ke zpřísnění trestu a to vzhledem k fatálním následkům, způsobu provedení útoku i důvodu, proč ke skutku došlo," řekl mluvčí soudu Stanislav Cik. Doplnil, že v případě, že by byl obžalovaný mladík souzen jako dospělý, hrozilo by mu deset až osmnáct let vězení.

Podle žalobce Jaroslava Kandráče charakter tohoto skutku ani nepřipouštěl uložení mírnějšího trestu. „Podle dostupných důkazních prostředků byla důvodem malicherná, naprosto neomluvitelná záležitost, kdy jej oslovil pán s tím, aby si v autobuse v době covidových opatření nasadil roušku. To bylo spouštěčem celého násilného útoku," přiblížil státní zástupce. „Obžalovaný se nespokojil jen s výhrůžkou použití nože, ale nůž opakovaně, celkem čtyřikrát, použil proti krčním partiím poškozeného a způsobil mu velmi závažná poranění, které jen náhodou neskončila fatálním následkem," doplnil žalobce.

Obhájce obžalovaného Richard Novák po jednání uvedl, že rozhodnutí soudu akceptují. Obžalovaný musí navíc zaplatit na odškodném zhruba 1,5 milionu korun. "To, co se stalo, je neomluvitelné. Můj klient si je plně vědom, že bude muset nést následky tohoto svého jednání, nejen v rovině odškodnění, ale i výkonu trestu," prohlásil obhájce.

Incident se odehrál loni v říjnu v autobuse nedaleko Pozořic a Sivic na Brněnsku. Mladík po slovním konfliktu na muže vytáhl nůž a několikrát jej bodl, poté z místa utekl. Policie po něm pátrala a s žádostí o pomoc se obrátila také na veřejnost. Následující den po útoku podezřelého zadržela.

Pětačtyřicetiletý muž útok přežil, při napadení byl však těžce zraněn a dosud má závažné trvalé následky. "Při útoku mu obžalovaný nožem proťal cévu a zasáhl také do krční míchy, kvůli čemuž poškozený na levou část těla částečně ochrnul. Zranění si vyžadovalo náročné léčení a několikaměsíční neschopnost," podotkl státní zástupce Kandráč.

Šťastnou náhodou byla na místě přítomna lékařka, který pobodanému okamžitě poskytla první pomoc. „To bylo, myslím, rozhodující, že nedošlo k jeho úmrtí," dodal Kandráč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, pokus vraždy, napadení, rouška, agresor, mladistvý, Vrchní soud Olomouc, nůž, Pozořice, Brněnsko, státní zástupce, Richard Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Kvůli roušce pobodal muže do krku. Soud poslal mladíka na tři roky do vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.