Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Naříkal a krákal o pomoc. V Brně zachraňovali havrana Karla

Na pobyt v Brně nebude v dobrém vzpomínat havran Karel, který se do moravské metropole vydal společně se svými ptačími přáteli na výlet. Při přeletu nad městskou části Líšeň se pták zasekl nohou ve větvích košatého stromu a ptačí hejno se dalo křiku, jenž dolehl až k hlídce strážníků.

Pocit bezmoci a beznaděje zažíval opeřenec několik desítek minut. Společně s ptačími kamarády se dali všichni společně do hlasitého naříkání, které upoutalo pozornost kolemjdoucího chodce. Všímavý muž proto vytočil tísňovou linku 156, aby o ptačích skřecích řekl strážníkům. Dodal také, že jeden z okřídlených letců se nohou zachytil mezi větvemi v koruně stromu a ze sevření se nezvládá vyprostit.

Přivolané hlídce městské policie bylo hned jasné, že havranovi v přibližně desetimetrové výši budou nejrychleji schopni ulevit hasiči. Ti k němu vystoupali na plošině výsuvného žebříku, opeřence vysvobodili a na zemi ho předali strážníkům. Hlídka ho pak opatrně uložila do kartonové krabice a předala do péče odborníků, kteří zjistili, že má natažený vaz na levém běháku, což je kost mezi lýtkem a prsty,“ popsal mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Zvíře se zranilo v neděli, nyní už nabírá zpět ztracenou kondičku a brzy opustí marodku. Zdeněk Machař z ptačího centra po pěti dnech pobytu v poúrazovém boxu pětiletého samce pochválil: „Tím, že polehává a noze maximálně ulevuje, velmi rychle se zotavuje i díky stravě, která mu jde k duhu. Dostává těstoviny, semena pro středně velké papoušky, tvrdé a zlehka namočené rohlíky a pochutnává si také na kuřecích srdíčcích. Říkáme mu Karel,“ sdělil.

Zároveň dodal, že mezi stovkami pacientů bývá havran jen vzácně a pokud se tam dostane, převážně jde o mláďata s ptačími neštovicemi. Celoroční nákladnou péči o tyto zraněné tvory mohou zájemci podpořit prostřednictvím vánoční sbírky na www.pomahamezviratkum.cz. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Brno

Štítky Brno, Strážníci, Havran, Zranění, Líšeň, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naříkal a krákal o pomoc. V Brně zachraňovali havrana Karla  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.