Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud poslal brněnskou úřednici, která odčerpala osm milionů korun, do vězení

Krajský soud v Brně dnes poslal na dvacet měsíců do vězení bývalou zaměstnankyni úřadu městské části Brno-Jundrov Hanu Řídkou, a to kvůli finančním podvodům se škodou osmi milionů korun. Podle rozsudku posílala žena peníze z účtu jundrovské radnice na své účty. Rozsudek není pravomocný, žalobce si ponechal lhůtu na odvolání. Za podvod ženě hrozilo až osmileté vězení.

Jundrovská radnice odhalila ženiny podvody v roce 2019. Městská část se čtyřmi tisíc obyvateli má roční rozpočet kolem pětatřiceti milionů a chybějící osmimilionová částka tak činila víc než čtvrtinu. Žena podle obžaloby peníze z účtu radnice posílala na své účty již od roku 2014. Ve chvíli, kdy se na podvody přišlo, šlo o 164 převodů.

Podle obžaloby dávala žena vedení radnice jako účetní k autorizaci hromadné platby, kdy u některých případů zaměnila číslo účtu za své. Následně manipulovala s přehledy plateb, ze kterých odstraňovala ty platby, které odcházely na její účet. Radnice si poté kvůli odčerpaným financím musela bezúročně půjčit od města šest milionů korun k pokrytí investic.

Bývalé účetní Řídké dal soud už dříve čas na jednání o dohodě o vině a trestu, dohodu ale účetní neuzavřela. Soud ale dnes přijal její prohlášení viny. „Nevím, jak se to všechno seběhlo. Nasedla jsem do rozjetého vlaku, který už nešlo zastavit,“ uvedla žena.

Zákaz výkonu funkce i vězení

Žalobce navrhl pro ženu trest tři roky vězení, také trest zákazu výkonu činnosti na pozici účetní na pět let a propadnutí náhradní hodnoty osmatřiceti tisíc korun, které zajistila policie. Zmocněnec Jundrova se přidal s požadavkem na náhradu škody. Žena v mezidobí prodala dům, čímž část škody uhradila, zbývající částka podle zmocněnce tak činí 3,5 milionu korun plus úroky z prodlení.

Soud ženu poslal na dvacet měsíců do vězení, ve zbylé části se přiklonil k návrhu žalobce. Ženě na pět let zakázal výkon funkce na pozici účetní, rozhodl i o propadnutí zajištěných peněz. Dotyčná také městské části musí doplatit zbývající částku, tedy přes 3,5 milionu korun.

Institut prohlášení viny zavedla novela trestního zákoníku loni na začátku října spolu s dohodou o vině a trestu. Obžalovaný může před soudem prohlásit, že je vinen spácháním skutku uvedeného v obžalobě a že souhlasí s právní kvalifikací. Pokud soud takové prohlášení přijme, související dokazování se neprovádí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská Drbna

Štítky ČR, soud, kriminalita, správa, Brno, věznice, podvod, radnice, Krajský soud v Brně, Brno-Jundrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud poslal brněnskou úřednici, která odčerpala osm milionů korun, do vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.