Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Organizovaný zločin v Brně: Kriminalisté našli miliony korun i střelné zbraně

Akce s krycím názvem Brigáda. Takové pojmenování nesla operace Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), která skončila zadržením jihomoravských členů organizované skupiny, jež se dlouhodobě dopouštěla násilné trestné činnosti. Kriminalisté si posvítili na sedm osob, z nichž šest obvinili.

Ukrajinská zločinecká skupina zvaná Luhaňská brigáda působí zejména v Brně a Jihomoravském kraji. Podle vyšetřování kriminalistů z NCOZ měli její členové organizovaně vydírat osoby pocházející z Ukrajiny a poškození měli obviněným vyplácet částky za takzvanou ochranu. „Forma nátlaku na poškozené měla být různého charakteru a intenzity, kdy cílem mělo být zastrašit poškozené a vzbudit v nich důvodné obavy o život, zdraví a majetek,“ popsal mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Násilím a naháněním strachu si měli obvinění přijít na nejméně 2,5 milionu kroun, které schraňovali v českých korunách, dolarech i eurech. Kriminalisté si na dotyčné posvítili v říjnu, kdy se jim podařilo zadržet čtyři muže a tři ženy. Muži, kteří skončili ve vazbě, čelí obvinění za účast na organizované zločinecké skupině a vydírání. Po dalším podezřelém kriminalisté stále pátrají.

„V této věci jsou dále obviněny dvě ženy, které dle našich závěrů měly část finančních prostředků získaných trestnou činností, minimálně ve výši cca 860 tisíc korun, legalizovat a to zejména tím, že pro převody finančních prostředků poskytly hlavním účastníkům organizované skupiny své bankovní účty," uvedl Ibehej. Obě ženy jsou stíhány na svobodě pro účast na organizované zločinecké skupině a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

V rámci rozsáhlé operace Brigáda provedli kriminalisté také domovní prohlídky a prohlídky dalších prostor i pozemků, kde našli hotovost v řádech milionů korun. Odkud přesně peníze pocházejí, bude předmětem dalšího vyšetřování. Policisté zajistili také dvě střelné zbraně. 

V případě pravomocného rozsudku hrozí hlavním organizátorům pobyt ve vězení s horní hranicí převyšující deset let. Kriminalisté nyní vybízejí další potenciální oběti či osoby, které mohou sdělit další informace o vysoce organizované činnosti Luhaňské brigády, aby se NCOZ ozvaly na telefonních číslech: 974 620 649 či 603 191 007 nebo prostřednictvím e-mailu: ncoz.e5@pcr.cz.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky ncoz, organizovaný zločin, zločinecká skupina, vydírání, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Brno, kriminalita, brigáda, Ukrajina, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizovaný zločin v Brně: Kriminalisté našli miliony korun i střelné zbraně  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.