Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Seniorka v Brně upadla a poranila se na hlavě, osobním alarmem si přivolala pomoc

Velmi často vyjíždí brněnští strážníci na pomoc seniorům, kteří doma upadnou a na pomoc čekají i dlouhé hodiny nebo dny. Jde tomu však předejít. Skvělým případem je událost z tohoto týdne. Ve středu dopoledne upadla seniorka v Bohunicích na zem svého bytu a přitom se poranila na hlavě. Pomoc u ní byla za chvíli, přivolala si ji totiž osobním alarmem.

Žena měla štěstí v tom, že se v minulosti zapojila do projektu Centra tísňového signálu, díky kterému měla osobní alarm. Ten zmáčkla bezprostředně poté, co upadla na zem.

Za ženou tak okamžitě vyrazila nejbližší hlídka strážníků i s rezervními klíči od bytu a po otevření vstupních dveří našla osmaosmdesátiletou ženu ležet na zemi v ložnici.

Senior upadl a nemohl vstát, na pomoc čekal dlouhé tři dny

Nekonečné tři dny musel prožít brněnský senior, který ve svém bytě upadl a nemohl vstát. Život mu zachránila všímavost jednoho ze sousedů.

Důchodkyně měla krvácející zranění na hlavě, naštěstí byla ale při vědomí a se strážníky komunikovala. „Hlídka ji poskytla první pomoc a přivolala záchrannou službu. Zdravotníci ji pak po prvotním ošetření převezli do nemocnice," uzavřela mluvčí strážníků Markéta Skřivánková.

Přesně pro tyto případ spustilo Brno v roce 2017 projekt Centrum tísňového signálu. Zapojit se do něj mohou lidé nad 65 let, kteří ostanou domů SOS tlačítko. To je uzpůsobeno tak, aby ho bylo možné nosit u sebe, zavěšené na krku, připnuté na kalhoty nebo upevněné na ruce. Ke spojení s dispečinkem stačí stisknutí tlačítka. SOS tlačítko má také pádový senzor, který při pádu uživatele automaticky přivolá pomoc.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky seniorka, sos tlačítko, záchrana, strážníci, poplašné zařízení, Brno, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniorka v Brně upadla a poranila se na hlavě, osobním alarmem si přivolala pomoc  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.