Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté museli propustit turecké řidiče, kteří vezli v kamionu desítky migrantů

Policie propustila oba turecké řidiče kamionu, ve kterém cestovalo 48 běženců, podezření z převaděčství se jim nepodařilo prokázat, uvedl řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Kamion s migranty na D2 u Podivína na Břeclavsku kontrolovali minulý týden ve čtvrtek celníci, lidi v návěsu odhalil jejich velkokapacitní rentgen. Šlo pravděpodobně o Syřany a Turky.

V pátek policie uvedla, že cizinečtí policisté vedou s oběma řidiči kamionu „úkony trestního řízení pro trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice". Obviněni nebyli, policisty zajímalo, jakou roli v celém případu hrají. Oba řidiči jsou už volní. „Podezření z převaděčství se nepodařilo prokázat. Případ i nadále vyšetřujeme," řekl Malášek.

V návěsu kamionu s tureckou poznávací značkou se tísnilo 47 mužů a jedna žena, šlo především o mladé lidi, 31 z nich uvedlo, že pochází ze Sýrie, 17 z Turecka. Chtěli do Německa, případně do Nizozemska. Kamion měl podle dokladů vézt dlaždice.

Migranti poputují zpět na Slovensko nebo do země, kde požádali o azyl

Policie běžence ještě ve čtvrtek večer rozvezla na služebny cizinecké policie po celé republice, kde zjišťují jejich totožnost a provádějí identifikační úkony. Ještě před tím ale lékař u všech udělal test na covid-19, u všech byl negativní.

Zatím není zřejmé, co s běženci bude dál. „Zajištění cizinci budou buď v rámci readmise vráceni na Slovensko, přijeli odtud. Pokud požádali o azyl v jiné evropské zemi, poputují podle dublinských dohod do těchto zemí," uvedl už dříve policejní mluvčí Pavel Šváb.

Celníci na jihu Moravy migranty zadrželi i v minulých měsících, šlo ale vždy o pár lidí. Naposledy koncem října poblíž hranice se Slovenskem zadrželi na polní cestě tři běžence. Žádný z nich neměl u sebe doklad totožnosti, kvůli dalšímu prověřování je převzala policie.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky uprchlíci, d2, sýrie, kamion, převaděčství, zadržení, turečtí řidiči, policie, okres Břeclav, Slovensko, Celní správa České republiky, Policie České republiky, Pavel Šváb, Cizinecká policie, Turecko, Německo, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

A co ten náš řidič, který seděl, anebo ještě sedí ve Francii za "pašování" lidí do Anglie?

Středa, 11. listopadu 2020, 12:07Odpovědět

Vladimir Zeman

To jako ti řidiči o těch lidech nevěděli ?To je pěkná blbost .

Úterý, 10. listopadu 2020, 21:25Odpovědět

Policisté museli propustit turecké řidiče, kteří vezli v kamionu desítky migrantů  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.