Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Strážníci spolupracují s obchodními řetězci, vyvěšují varovné letáky, aby lidé nenechávali v autech děti a psy

Opět se blíží letní parna, a i když teploty zatím extrémních výšek nedosahují, z auta se může stát hotová sauna. Strážníci se proto rozhodli seznamovat rodiče malých dětí a majitele domácích zvířat s podmínkami, se kterými se v zavřeném autě jejich zvířata i ratolesti setkají. Už během několika prvních minut se může z auta stát smrtící místnost, teplota tam totiž okamžitě vystoupá o desítky stupňů. Na přímém slunci je pak taková situace o to rychlejší. Děti navíc nemají plně vyvinutou schopnost termoregulace a během několika minut jim hrozí celkový tělesný kolaps.

V osvětě pomáhají i obchodní řetězce

V České republice se letos podruhé netypické akce účastní i významné obchodní řetězce, před kterými na parkovišti často dochází k nešťastným událostem. Patří mezi ně Bauhaus, Campus Square, Globus, Hornbach a Ikea. Varování strážníků umístily podle svých možností na parkoviště, do nákupních vozíků, do výloh, přímo do prodejního prostoru a pouštějí je i z reproduktorů umístěných uvnitř prodejen.

„Rodiny s dětmi patří mezi nejčastější skupinu návštěvníku Globusu a cítíme tedy zodpovědnost upozornit naše zákazníky na riziko spojené se zanecháním dětí nebo zvířat v autě na parkovišti bez dozoru dospělé osoby. Jsme proto velmi rádi, že jsme mohli tuto iniciativu podpořit a pomoci tak k osvětě a prevenci nárůstu podobně fatálních případů,“ uvedla Lutfia Volfová, tisková mluvčí Globusu.

„Účast obchodních domů posouvá kampaň o obrovský kus dál. Na rozsáhlá parkoviště přijíždějí lidé z celého Brna i okolí a kromě strážníků tady na řidiče působí také grafické materiály na strategických místech. Dopad kampaně bude v prázdninovém období velký i na projíždějící rodiny, které mohou mít tendenci během krátké přestávky na kávu nechat dítě ve vozidle odpočívat. Všichni zapojení partneři jsou pro nás tedy nesmírně důležití,“ vyzdvihuje bezúplatnou účast obchodních domů Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

„Rodiče někdy zanechávají děti v autě v domnění, že si zajdou rychle nakoupit a nic hrozného se neděje. Naše zkušenosti však potvrzují pravý opak. Každá minuta v zavřeném autě je kritická a lidé mají často silně zkreslenou představu o tom, kolik času v prodejně strávili,“ upozorňuje Luboš Oprchal.

Mnoho rizik v zavřeném autě

K podobným situacím dochází bohužel celkem často. Předloni například brněnští strážníci zachránili z auta netečnou holčičku, jejíž otec nesprávně tvrdil, že se s manželkou vzdálil jen na pět minut. Letos v červnu zase policejní hlídka vytáhla přehřáté batole z porouchaného auta v brněnské Slatině. 

Krom nebezpečí smrti z přehřátí hrozí také možnost, že se do auta, ve kterém rodiče svého potomka samotného zanechají, se může dostat zloděj, nebo může někdo zaparkovanémauto nabourat. Řidiči od dopravních nehod často ujíždí, a dítě by tak zůstalo uvnitř bez pomoci. Dítě také mohou postihnout zdravotní potíže. Stačí například, aby mu zaskočilo, a nedovolá se pomoci. V krajním případě může někdo automobil ukrást i s dítětem. I takové případy už se v minulosti staly.

Rodiče se někdy nechají svést skutečností, že dítě v autě usnulo, a nechtějí ho budit. Zmíněné příklady ale ilustrují, že zanechání potomka v autě může být fatální chybou.

Nejdřív vylekají, potom informují



Výrazné kontrastní letáky mají na lícové straně velký nápis „varování“ a dominuje na nich znak městské policie. Některé řidiče mohou zpočátku polekat, že porušili dopravní předpisy. Uklidní je ovšem rubová strana s preventivními informacemi. Nápadně křiklavé zpracování je záměrné, aby na první pohled upoutalo pozornost motoristů.

Podobně jako děti jsou v nebezpečí i psi a některá další zvířata. „Přehřívání psů v automobilech je jedna z častých komplikací, s nimiž se v ordinaci přes léto setkáváme. Psi obecně snášejí horko ještě mnohem hůře než lidé. Jejich kůže obsahuje pouze minimum potních žláz a ty jsou soustředěné především zespodu na tlapkách. Psi se ochlazují zrychleným dýcháním,“ vysvětluje brněnská zvěrolékařka Tereza Věžníková.

S tím však souvisí další potenciální vážný problém. „Když pes zrychleně dýchá, výrazně se z jeho těla odpařují tekutiny a zvíře se velmi rychle dehydratuje, čímž se zahušťuje krev a přetěžuje srdce. Nastává šok, který se i zkušeným veterinářům podaří vyřešit jen velmi zřídka. Zvíře bohužel zpravidla uhyne, stačí k tomu deset minut ve vysoké teplotě. Může to nastat i u auta parkujícího ve stínu a s pootevřenými okénky, právě kvůli zrychlenému dýchání,“ zdůrazňuje Tereza Věžníková.

Strážníci chtějí udělat maximum pro dostupnost informací. Tisková data k letáku proto vložili na své internetové stránky na adrese www.mpb.cz, aby si je mohl kdokoliv stáhnout a vystavit či položit na viditelném místě například v zaměstnání, na domovní chodbě nebo kdekoli jinde. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mpb

Štítky Policie, strážníci, auto, horko, dítě, pes, nebezpečí, obchodní řetězec, Globus, Bauhaus, IKEA, Česko, Campus Square, Hornbach, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci spolupracují s obchodními řetězci, vyvěšují varovné letáky, aby lidé nenechávali v autech děti a psy  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.