Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Matka, která v Brně ubila své miminko k smrti, dostala 18 let vězení

Krajský soud v Brně dnes poslal dvaadvacetiletou ženu za vraždu jejího tříměsíčního dítěte na 18 let do vězení. Žena se k činu z loňského října přiznala, uvedla, že dítětem udeřila o madlo dveří v odstaveném vozidle. Hrozilo jí až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Soudce rozsudek odůvodňuje.

„Je evidentní, že nikdo jiný se na zranění poškozeného nepodílel. Zranění odpovídá tomu, co popisovala obžalovaná i jak popisuje znalecký posudek. Údery byly tak silné, že způsobily to, co způsobily, a obžalované muselo být jasné, že když takto útočí, že to dopadne špatně. Pokud by to dítě přežilo, byl by to v podstatě zázrak," uvedl předseda senátu Aleš Novotný.

Nešlo o nešťastnou náhodu nebo hloupost, řekl státní zástupce

Žena dítě zavraždila pod vlivem alkoholu loni 6. října. V nepojízdném odstaveném autě na parkovišti u čerpací stanice dítě podle rozsudku opakovaně bila pěstmi do hlavy a následně s ním udeřila o madlo dveří. Způsobila mu tím mnohočetné rány na hlavě, dítě krvácelo do mozku.

„Každý savec se snaží své mládě chránit před vším zlem světa a primárně by ho měla chránit matka. Tady nejde o nešťastnou náhodu, lidskou hloupost, je to zřetelné jednání, kdy se matka dopouští násilí vůči bezbrannému dítěti," uvedl dnes v závěrečné řeči státní zástupce Petr Bejšovec. Podle něj to nebylo poprvé, kdy podle svědků žena dítě fackovala. Uvedl, že po činu navíc u ženy nedošlo k prozření, k hrůze. „Dítě odložila, prospala se a pak řešila s přáteli, co má dělat," uvedl žalobce. Pro ženu navrhoval trest u horní hranice trestní sazby.

Praštila jsem s ním o madlo a šla spát, prohlásila žena

Žena se pohybuje mezi lidmi bez domova. Ve výpovědi ve čtvrtek uvedla, že byla se synem v autě a chtěla si zapálit. Šla proto na čerpací stanici, kde chtěla koupit sirky, nabídli jí ale jen zapalovač, na který neměla peníze. Následně v autě zapalovač hledala. „Pak jsem viděla toho malýho v mých rukách. Praštila jsem s ním o to madlo, já si pamatuju jednou. Pak jsem ho zakryla a usnula," uvedla žena. Když se podle ní probudila, dítě vyfotila a snímek poslala známému. Ten jí řekl, ať zavolá záchranáře.

Žena činu litovala. „Udělala jsem špatnou věc. Mrzí mě to a bude mi chybět, malej," řekla dnes ve své závěrečné řeči. Podle obhajoby byly polehčujícími okolnostmi, že žena takový čin spáchala poprvé, navíc v rozrušení. Třeba bylo také podle obhájce vzít v potaz i to, v jakých podmínkách žena vyrůstala, a to, že otec se o dítě nestaral. Navrhoval trest při spodní hranici trestní sazby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky matka, vražda, dítě, soud, vězení, věznice, madlo, Brno, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Matka, která v Brně ubila své miminko k smrti, dostala 18 let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.