Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Náboj z toaletního papíru vystřelený z hákovnice prorazil figurantovi lebku, organizátoři dostali podmínku

Dvěma podmíněnými tresty definitivně skončil neobvyklý případ střelného poranění z rytířského turnaje na hradě Chojník v Polsku. Mladého figuranta zasáhl do mozku projektil z toaletního papíru vystřelený z repliky hákovnice, historické zbraně využívané husity. Tresty dostali muži, kteří hákovnici připravovali, jeden z nich pak přiložil doutnák. Zbraň držel dobrovolník z řad diváků. Soudní rozhodnutí jsou dostupná v justičních databázích.

Neštěstí se odehrálo v srpnu 2013 při ukázce historických palných zbraní. Případem se zabýval od roku 2015 Obvodní soud pro Prahu 10. Oběma odsouzeným uložil za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti šest měsíců vězení s podmínečným odkladem na 18 měsíců. Loni v prosinci odmítl dovolání odsouzených Nejvyšší soud. Jeden z nich, který přikládal k hákovnici doutnák, podal ještě ústavní stížnost. Ústavní soud ji taktéž odmítl.

Střela pronikla až do mozku

Dobrovolník z řad diváků dostal za úkol vystřelit podle instrukcí nad figuranta, jenž měl předstírat zásah a padnout k zemi. Papírová vycpávka jej však skutečně zasáhla do čela. Podle kazuistiky zveřejněné v odborném neurologickém periodiku pronikla osm centimetrů do mozku. Z polské nemocnice pacienta transportovali do Brna, kde se podrobil operaci a léčbě.

Podle pravomocného verdiktu chybovali oba muži, kteří hákovnici připravovali. Toaletní papír, ze kterého vycpávku udělali, byl navlhčený a příliš pevně zhutněný nabijákem. Po výstřelu tak zafungoval jako skutečný projektil. Suchý papír by se rozprášil před ústím hlavně.

Muž se hájil, že ucpávku navlhčil někdo jiný

Odsouzený, který podával ústavní stížnost, naznačil možnost, že ucpávku mohl navlhčit nepozorovaně někdo jiný. Ústavní soudci ale odkázali na rozsáhlé dokazování, včetně mnoha svědeckých výpovědí, lékařských zpráv a znaleckého posudku z balistiky. Neprokázalo se, že by někdo třetí manipuloval se zbraněmi.

„Příslušné soudy se celou věcí řádně zabývaly, objasnily, z jakých důkazů vycházely, jakým způsobem je hodnotily, proč některé z nich považovaly za nevěrohodné nebo rozporuplné a které skutečnosti měly naopak za prokázané," stojí v usnesení.

S nárokem na náhradu škody odkázaly trestní soudy zasaženého figuranta na občanskoprávní řízení.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto husitstvi.cz

Štítky hákovnice, zranění, chojník, soudy, toaletní papír, zbraň, Polsko, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náboj z toaletního papíru vystřelený z hákovnice prorazil figurantovi lebku, organizátoři dostali podmínku  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.