Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kriticky ohroženého luňáka někdo na jižní Moravě otrávil karbofuranem

Na následky lidské podlosti zemřel na jižní Moravě kriticky ohrožený pták. Otráveného luňáka červeného našli na začátku března v Sedleci na Břeclavsku. Analýza následně ukázala, že pták zemřel na otravu karbofuranem. Jedem, který už je v Česku přes deset let zakázán.

Luňák červený je kriticky ohroženým dravcem.

Podle odhadů hnízdí v Česku jen zhruba 150 párů. 

Vražedný karbofuran

Karbofuran je prudký, již dlouho zakázaný insekticid, jehož několik kapek dokáže zabít cokoliv živého. Bohužel je stále používán ke kladení otrávených návnad, které každoročně zabíjí desítky zvířat – zejména dravců, ale i lišek, kun, vyder a dalších.

Karbofuranem otrávená návnada je nebezpečná nejen pro divoká zvířata, na která traviči míří, ale i psy nebo člověka. Pokládání otrávených návnad může být považováno za několik trestných činů, trestným činem je i usmrcení chráněného druhu.

Karbofuran zabíjel letos podruhé

V minulých měsících jde na Pálavě už o druhý případ nalezeného mrtvého ptáka. V únoru byly v bývalém lomu Perná u Klentnice nalezeny pozůstatky výra velkého. I zde okolnosti vedou k podezření na otravu, ale vzhledem ke stavu již nebylo možné provést rozbor a zjistit tak příčinu smrti.

Otravy karbofuranem nejsou bohužel jedinými případy zabití vzácných ptáků na jižní Moravě. V roce 2016 našli dokonce u obce Hlohovec na Břeclavsku zastřeleného orla mořského. Pytlák mu uštípl pařáty, tělo ptáka bylo prošpikováno třiceti broky.  

Zastavme trávení

Správa CHKO Pálava nyní vyzývá kohokoliv, kdo by mohl mít informace vedoucí k nalezení viníků, o oznámení na policii. „V případě, že například na procházce narazíte na mrtvého dravce, se zvířetem nemanipulujte a volejte Policii ČR, případně nález oznamte i na Správu CHKO či Českou inspekci životního prostředí. Vyvarujte se i manipulaci s podezřelou návnadou, zabraňte kontaktu zvířat s návnadou," vyzývá na svých stránkách Správa CHKO.

Ohodnoť článek

Foto ilustrační foto, CHKO Pálava | Zdroj s použitím TZ Správa CHKO Pálava

Štítky Luňák červený, otrava, karbofuran, úmrtí, Sedlec, CHKO Pálava, ptáci, Jihomoravský kraj, Česko, okres Břeclav, chráněná krajinná oblast, Pavlovské vrchy, Policie České republiky, Česká inspekce životního prostředí, Perná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriticky ohroženého luňáka někdo na jižní Moravě otrávil karbofuranem  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.