Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podvodníci nabízeli na fiktivním e-shopu ochranné pomůcky, na napálených vydělali tři čtvrtě milionu korun

Neznámí podvodníci využili kritického nedostatku ochranných pomůcek a založili si fiktivní internetový obchod, kde je začali hojně nabízet. Lidé ve strachu z nakažlivého koronaviru objednávali z e-shopu hlavně respirátory a dezinfekce. Ačkoliv policie podvodné stránky po pár dnech odhalila, zloději stihli z dvou set lidí vymámit více než tři čtvrtě milionu korun.

Využili strachu lidí z nakažení koronavirem

Neznámí zloději zneužili současné vážné situace a založili si fiktivní e-shop, na kterém nabízeli kriticky nedostatkové ochranné pomůcky. Lidé v oprávněné obavě o své zdraví před nakažlivou nemocí COVID-19 objednávali všechny druhy ochranných prostředků, především respirátory a dezinfekce. Přestože policie po pár dnech podvodné stránky odhalila a zablokovala, stihli podvodníci vymámit z asi 200 lidí přes tři čtvrtě milionu korun. 

V současné chvíli se celou věcí zabývají jihomoravští specialisté na kybernetickou kriminalitu. Policisté navíc žádají všechny napálené, kteří nakupovali na doméně www.domacipotreby-vareka.cz, aby se na ně obrátili nebo se dostavili na kteroukoliv služebnu Policie ČR. 

Policie upozorňuje na signály, které podvodníka prozrazují

„Upozorňujeme občany, že vždy existují určité signály, které by měli případného zájemce o koupi varovat. Mezi ty patří například příliš nízká cena zboží, stylistické a gramatické chyby na stránkách, nefunkční zákaznická linka, minimální počet recenzí, možnost platby na dobírku či osobního převzetí jen s vysokým zpoplatněním oproti jiným způsobů doručení,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky krádež, podvod, e-shop, ochranné pomůcky, roušky, respirátory, dezinfekce, internetový obchod, ochranná pomůcka, COVID-19, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci nabízeli na fiktivním e-shopu ochranné pomůcky, na napálených vydělali tři čtvrtě milionu korun  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.