Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Danuše Muzikářová a Stanislav Valehrach. Přesně před 50 lety zastřelili v Brně milicionáři dva mladé lidi

Rok poté, co Československo okupovaly armády Varšavské smlouvy, vyšly 21. srpna 1969 do ulic po celé zemi tisíce lidí. Velké demonstrace se konaly také v Brně, kde - stejně jako na dalších místech - byly na jejich potlačení nasazeni nikoli vojáci okupačních jednotek, ale příslušníci Veřejné bezpečnosti a také Lidových milicí, tedy jakési ilegální armády podřízené KSČ. Právě ti podle všeho stáli v Brně za dodnes neobjasněnou smrtí dvou mladých lidí.

Onoho srpnového podvečera před 50 lety zemřela osmnáctiletá demonstrantka Danuše Muzikářová a o deset let starší Stanislav Valehrach, který měl tu smůlu, že se přes centrum města vracel domů z práce. Dívku zasáhla kulka zezadu do hlavy, když spolu s dalšími lidmi utíkala z náměstí Svobody dnešní Rašinovou ulicí před kordonem policistů a milicionářů. "Už jsme byli skoro na Moravském náměstí, když jsem se ohlédl a viděl spadnout dívku, která běžela kousek za mnou," vyprávěl očitý svědek.

Do davu lidí pálili nejspíše milicionáři

Nikdy se nepodařilo zjistit, kdo střílel, v úvahu připadali jak příslušníci bezpečnosti, tak milicionáři. Světlo do věci nepřineslo ani vyšetřování po listopadu 1989, kulka, vyjmutá z dívčiny hlavy, se totiž ztratila. Nebylo tedy možné určit, z jaké zbraně vyšla a neví se ani, kteří konkrétní lidé tehdy v centru Brna zasahovali. Podobná situace panuje i v případě úmrtí Stanislava Valehracha, kterého v Orlí ulici zasáhla kulka zezadu přímo do srdce.

Vedle mrtvých i doživotní následky

"Nejspíš stříleli milicionáři, protože právě oni na Orlí byli. Vyháněli tehdy střelbou lidi ze Zelného trhu a zrovna trefili mého bratra," vzpomínala po letech Valehrachova sestra. Nikdy nepotrestaná střelba v centru Brna si před půlstoletím kromě dvou mrtvých vyžádala i řadu zraněných. Sedmnáctiletého Jiřího Ševčíka 22. srpna večer nedaleko místa, kde zemřel Stanislav Valehrach, zasáhla milicionářská kulka při venčení psa. Na zbytek života skončil na vozíku.

Autoři | Foto irozhlas.cz

Štítky ČR, historie, demonstrace, 21. srpna, 1969, Brno, PROFIL, FOTO, Stanislav Valehrach, Danuše Muzikářová, KSČ, Veřejná bezpečnost, Československo, Varšavská smlouva, Sametová revoluce, Jiří Ševčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Danuše Muzikářová a Stanislav Valehrach. Přesně před 50 lety zastřelili v Brně milicionáři dva mladé lidi  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.