Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rozsáhlé vyšetřování v Brně: policisté obsadili radnici Brna-středu i antimonopolní úřad

Na radnici městské části Brno-střed zasahuje policie, úřad bude celý den pro veřejnost uzavřený. Důvody zásahu nejsou známy. Na úřadu zasahují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Ti obsadili také sídlo antimonopolního úřadu v Brně. Podle serveru Novinky.cz podezřívá NCOZ předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje a ředitele české pobočky společnosti Kapsch Karla Feixe z korupce.

Policisté obsadili antimonopolní úřad

Zaměstnanci ÚOHS před polednem odcházeli z budovy. Podle informací ČTK nemohou požívat počítače. Tři ozbrojení policisté hlídají vjezd na nádvoří objektu a prověřují každé vozidlo. V areálu sídlí i jiní nájemci. Automatické dveře do sídla úřadu nevpouštějí veřejnost dovnitř. Mluvčí ÚOHS Martin Švanda zásah policie potvrdil. „Můžeme potvrdit, že v tuto chvíli probíhá u nás na úřadě zásah složek činných v trestním řízení a naši úředníci jim poskytují plnou součinnost," řekl Švanda.

Na radnici části Brno-střed je s policií spolu s tajemníkem i starosta Vojtěch Mencl (ODS). Úřad bude uzavřený po celý dnešní den.

„S policií spolupracuje tajemník úřadu, bližší informace nemám," řekla Dobešová. Podle serveru iDNES.cz policisté zabavují počítače a zajímají se o veřejné zakázky a zadrželi radního, někdejšího místostarostu Jiřího Švachulu (ANO). Podle dostupných informací zasahuje v jeho bytě. Zadržený je podle zdroje Práva i brněnský podnikatel Saman El-Talabani. Podle neoficiálních informací se zásah týká veřejných zakázek.

„Ráno jsme jen dostali avízo, že úřad bude uzavřený, čekáme na další zprávy," řekla ČTK místostarostka Brna-střed Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL).

Policisté zasahují také ve Správě nemovitostí v Měnínské ulici, která pod radnici spadá. Před budovou stojí jeden policejní vůz s posádkou. Na dveřích je informační cedule, že z technických důvodů je zavřeno.

Veřejné zakázky jsem kritizoval už v minulosti, říká bývalý zastupitel

Bývalý zastupitel městské části Bohumil Straka ČTK napsal, že špatné zakázky už dříve kritizoval. Nyní podrobnosti neví. "Já jsem byl v letech 2014-2018 hlasem opozice a šéfem kontrolního výboru a mnohokráte špatné zakázky kritizoval a dával i podněty k antimonopolnímu úřadu," uvedl Straka v SMS zprávě.

Úřad městské části je uzavřený z obou stran, vchod hlídají policisté. „Dnes provádíme úkony trestního řízení ve dvou samostatných věcech, mimo jiné i v Brně," řekl ČTK mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Zásah v Praze u firmy, která v Česku provozuje mýtný systém

NCOZ dnes zasahuje také v Praze v sídle společnosti Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Prohledává také byt generálního ředitele firmy Karla Feixe. Šéf Kapsche spolupracuje s policií v prověřované trestní věci, uvedla firma. Policie pracuje v jejím sídle, potvrdila. Nikdo nebyl zadržen ani obviněn.

Podle serveru Novinky.cz podezřívá NCOZ předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe z korupce. Kapsch v Česku provozuje mýtný systém od roku 2007, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.

Starostou části Brno-střed se po loňských volbách stal Vojtěch Mencl (ODS). V městské části podepsali koaliční smlouvu zástupci ODS, ANO a KDU-ČSL. Před volbami vedla radnici koalice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Zelení.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky policie, vyšetřování, radnice, úřad, úohs, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Brno-střed, Kapsch, Brno, městská část, Petr Rafaj, ODS

Rozsáhlé vyšetřování v Brně: policisté obsadili radnici Brna-středu i antimonopolní úřad  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.