Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Firma prodávala koňské maso v hovězích burgerech. Brněnský soud potvrdil pokutu

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost potravinářské společnosti Bidfood Czech Republic, která dostala pokutu 600.000 korun za nedeklarovanou koninu v předsmažených hovězích burgerech. Odebrala je od jiného dodavatele, přesto Státní veterinární správa pokutovala také Bidfood (dříve Bidvest) jako firmu, která klamavě označený výrobek dále distribuovala.

Sankci dvakrát přezkoumával Městský soud v Praze. Poprvé rozhodnutí veterinární správy zrušil. Nařídil, aby znovu zvážila, zda není naplněn takzvaný liberační důvod, což by znamenalo možnost odpustit Bidfoodu pokutu.

Firma tvrdila, že tento druh podvodu nemohla předvídat a že předem vynaložila veškeré úsilí, které bylo možné požadovat. Těžko prý mohla preventivně testovat v laboratořích veškeré produkty na přítomnost jiné DNA, než jakou deklaruje složení výrobku.

Veterinární správa ale uložila pokutu i napodruhé, zdůraznila například to, že každý provozovatel podniku odpovídá za svou fázi potravinového řetězce. Společnost Bidfood sice nebyla výrobcem, ale uváděla zboží do oběhu. Rozhodnutí poté potvrdil i Městský soud v Praze.

Liberační důvod by podle městského soudu existoval jen v případě, kdyby firma měla předem zavedeny mechanismy pro ověření skutečného složení distribuovaných výrobků a kdyby její preventivní opatření přesahovala povinnosti plynoucí přímo ze zákona.

„Takové mechanismy však žalobkyně, jak sama uvádí, v minulosti zavedeny neměla, neboť možnost falšování masa vůbec nepředjímala, testování jednotlivých výrobků považovala v praxi za téměř nemožné a příliš nákladné (s ohledem na několik tisíc druhů výrobků, které distribuuje, a na neuzavřený výčet živočichů, jejichž masem mohly být výrobky kontaminovány)," stojí v rozhodnutí Městského soudu v Praze.

Aféra s koňským masem zasáhla celou Evropu

Aféra s nedeklarovaným koňským masem zasáhla na začátku roku 2013 prakticky celou Evropu. Konina se objevila v různých výrobcích z mletého hovězího masa, zdraví spotřebitelů to neohrozilo.

Státní veterinární správa pokutovala také společnost Kovář plus z Podolí na Uherskohradišťsku, která měla zaplatit 2,28 milionu korun. Na trh uváděla koňské maso označené jako hovězí. Její kasační stížnost zamítl NSS v roce 2017. Firma v minulosti uvedla, že se cítí být obětí irského dodavatele, manipulaci s masem popírala.
 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koňské maso, burgery, nejvyšší správní soud, maso, Nejvyšší správní soud České republiky, Bidfood Czech Republic, Státní veterinární správa České republiky, Městský soud v Praze, Evropa

Firma prodávala koňské maso v hovězích burgerech. Brněnský soud potvrdil pokutu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.