Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policista byl neprávem obviněn ze znásilnění svého pětiletého syna. Z vězení ho dostal až třetí soud

Měsíce neoprávněného vězení, konec kariéry policisty a pověst pedofila, který znásilňuje vlastní dítě. S tímto vším musel žít víc než půl roku neoprávněně odsouzený mladý policista z jižní Moravy. Soud ho totiž dvakrát poslal do vězení za údajné znásilnění vlastního syna. Třetí ho osvobodil. Obžaloba totiž stála na prazvláštní zprávě policejního psychologa. Na případ jako první upozornil server Novinky.cz.

Mladý jihomoravský policista byl mimo službu již druhý rok. K tomu strávil několik měsíců ve vyšetřovací vazbě. Brněnský městský soud ho totiž dvakrát za sebou odsoudil na 5 a půl roku za znásilnění svého tehdy pětiletého syna. Policista se dvakrát odvolal, marně. Potřetí už ho soud zprostil viny.

Uckvrnutí při dětské hře psychologem vyloženo jako ejakulace

Trestní oznámení podala na policistu jeho bývalá partnerka. Dítě se totiž mělo prarodičům svěřit, že se otec při jedné z her počůral. Výslechu malého chlapce byl pak přítomen i policejní psycholog, který do zprávy napsal, že chlapec mohl  počůráním nevědomě označit otcovo vyvrcholení. Od té chvíle se vyšetřování ubíralo už jen jedním směrem - jako případ zneužití.

Znalec: Bylo to nepravděpodobné 

Policistovu neustálému tvrzení, že při uvedené hře se synem potřeboval akutně na záchod a ucvrkl si ve chvíli, kdy na něj dítě nečekaně skočilo a strhlo mu kraťasy, soud ani vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů nevěřili. Nakonec tak dospěli k závěru, že syna donutil k orálnímu sexu.

Soud jen jednostranně převzal obžalobu, smetl rozsudek ze stolu odvolací soud

Případ projednával brněnský Městský soud. Senát v čele s Michalem Zámečníkem dvakrát přisvědčil obžalobě s tím, že otec „nezjištěným způsobem přiměl syna k stimulaci přirození až do vyvrcholení", a policistu odsoudil na pět a půl roku vězení. Muž se pokaždé odvolal.

Vrchní soud v Olomouci mu dal za pravdu. Dvakrát vrátil případ k první instanci a při druhém vrácení důrazně upozornil na skutečnost, že rozsudek je vlastně jen převzatá obžaloba. Městský soud podle něj nezhodnotil všechny důkazy a určitéskutečnosti zůstávají jen v hypotetické rovině.

Za pbžalovaného se postavil i známý sexuolog

„Obžalovaný nemá žádnou patologickou erotickou preferenci a už vůbec ne pedofilní. S vysokou pravděpodobností bych vyloučil sexuální jednání. Skutek, jak je popsán, se mi jeví nepravděpodobným,“ postavil se svým posudkem za obžalovaného známý sexuolog a psychiatr Jaroslav Zvěřina.

Napotřetí již osvobození

Při třetím rozsudku brněnský soud otočil. „Dospěli jsme k důvodným pochybnostem, že se skutek stal. Byli tam jen dva aktéři, obžalovaný vinu popíral a výpověď jeho syna byla značně neurčitá a nedá se z ní toho moc určit, jak nám napsal vrchní soud,“ odůvodnil verdikt soudce Zámečník.

Je to bohužel běžný případ, jak se matky snaží zbavit vlivu otce u rozvodu, míní advokát

Případ mladého policisty odkrývá podle jeho advokáta Martina Klima jeden smutný, ale vekmi frekventovaný fenomén dnešní doby. Advokát zmiňuje desítky případů, kdy je obvinění ze znásilnění dětí matkami používáno jako účinný nástroj při rozvodových sporech. „Toto je bohužel v současné době velmi častým a společensky nebezpečným jevem. Nevinný člověk tak byl sedm měsíců ve vazbě,“ prohlásil Klimo.

Policista může žalovat stát

Státní zástupce Marek Vagai si po vynesení verdiktu nechal lhůtu na rozmyšlenou. V případě, že se proti rozsudku neodvolá a ten tak nabyde právní moci, mohl by se policista na státu domáhat odškodného za měsíce strávené na vazbě.

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda | Zdroj Novinky.cz

Štítky věznice, znásilnění, psycholog, Jihomoravský kraj, Městský soud v Brně, Jaroslav Zvěřina, Vrchní soud v Olomouci, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policista byl neprávem obviněn ze znásilnění svého pětiletého syna. Z vězení ho dostal až třetí soud  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.