Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muž nechtěně zapálil továrnu u Brna. U soudu vyfasoval podmínku

Okresní soud Brno-venkov potrestal podmíněným trestem muže, který předloni nechtěně zapálil továrnu na mucholapky v Židlochovicích na Brněnsku. Muži za obecné ohrožení z nedbalosti hrozil pětiletý trest vězení. Škodu firma vyčíslila na bezmála 28 milionů korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání, obhajoba se práva na odvolání vzdala.

Soud obžalovaného Rudolfa Láníka potrestal dvěma lety vězení, trest podmíněně odložil na 30 měsíců. Hala na výrobu mucholapek firma Papírna Moudrý shořela v Židlochovicích v prosinci 2016.

Podle žalobce tehdy pětadvacetiletý Láník požár způsobil neodbornou manipulací s horkovzdušnou pistolí. Muž sám tehdy při požáru utrpěl vážné popáleniny. Nikdo další se nezranil. Shořela celá výrobní část, uchráněny zůstaly sklady. Škodu zaplatila pojišťovna.

Podle vyšetřovatele muž manipuloval s horkovzdušnou pistolí v malé místnosti, kde byl uskladněný například i technický benzin a zřejmě jeho výpary se následně vznítily. Láník pistolí odstraňoval lep na trubkách stroje.

Podle obhájce Láník jako zaměstnanec firmy dostal jen povšechné instrukce od svých kolegů a nikdo ho řádně neproškolil. Podle předsedkyně senátu Kateřiny Stýblové obžalovaný, pokud použil horkovzdušnou pistoli v blízkosti výbušných látek, mohl předvídat možnost vzniku požáru.

Na druhou stranu jeho jednání nelze podle soudkyně hodnotit jako exces, navíc šlo o pracovní náplň zaměstnance a je to tudíž zaměstnavatel, který odpovídá za škodu vzniklou zaměstnancem. Láník už dříve události litoval. "Lituji všeho, co se stalo, do papírny jsem chodil rád. Dnes bych jednal jinak, i kdybych nebyl proškolen a nedostal poučení," uvedl Láník podle serveru iDnes.cz v závěrečné řeči.

 

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky Židlochovice, požár, továrna, mucholapky, trest, soud, Brno, Okresní soud Brno-venkov, Brněnsko, Papírna Moudrý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž nechtěně zapálil továrnu u Brna. U soudu vyfasoval podmínku  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.