Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nouzový stav vyhlašovat nebudeme, potvrdil médiím Andrej Babiš

Vláda nouzový stav kvůli zhoršující se epidemické situaci v zemi nevyhlásí. Dnes před tiskovou konferencí to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO) některým médiím. O situaci mají zástupci vlády v demisi jednat v úterý s hejtmany. Znovuzavedení stavu nouze zvažovalo ministerstvo zdravotnictví. Důvodem byla situace v nemocnicích hlavně v moravských krajích, které čelí náporu pacientů s covidem-19. Vyhlášené opatření by umožnilo výpomoc mediků.

Ministerstvo vnitra během dne upozornilo na to, že k celostátnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu-19 nejsou aktuálně splněny zákonné požadavky. Po zasedání Ústředního krizového štábu jeho předseda a dosluhující ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že pro dodržení zákonného postupu by měla čtveřice epidemií nejvíce postižených krajů uspořádat nejdříve zasedání vlastních krizových štábů a zvážit vyhlášení stavu nebezpečí na svém území.

“Pokud se ukáže, že nejsou schopny zvládnout situaci vlastními prostředky, mohly by se obrátit na vládu, aby vyhlásila nouzový stav, ale to bych očekával, že bude nějakou dobu trvat,” řekl Hamáček.

Čtyři kraje vyžadují pracovní povinnost mediků

Pracovní povinnost mediků vyžaduje situace na základě informací ministerstva zdravotnictví v Jihomoravském, Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji, řekl Hamáček. "Pokud jsme v situaci, kdy čtyři kraje vyžadují využití jednoho z mimořádných oprávnění nouzového zákona, jsme přesvědčeni, že v této fázi je to řešitelné stavem nebezpečí, který vyhlašuje hejtman na úrovni kraje," dodal.

Dosud se podle Hamáčka na ministerstvo zdravotnictví obraceli pouze krajští koordinátoři, což z hlediska krizového zákona nestačí. Krizové štáby příslušných krajů by podle něj mohly jednat většinou ještě dnes a sdělit své požadavky a potřeby. Vnitro tak nyní nevidí důvod vyhlašovat nouzový stav z pozice centrálních úřadů.

Plán, že jednotlivé kraje nejdříve zváží, zda nepostačí vyhlásit mimořádné stavy jen na jejich úrovni, podle Hamáčka odsouhlasil i předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Hamáček předpokládá, že ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo argumenty vnitra, hasičů či krajů a návrh na celostátní nouzový stav zatím vládě předkládat nebude. "Jak jsem dnes pochopil, tak pro to nejsou zákonné předpoklady," doplnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz | Zdroj iDnes.cz, ČTK

Štítky vláda, koronavirus, opatření, nouzový stav, Andrej Babiš, Jan Hamáček, ministerstvo zdravotnictví, ANO 2011, Ministerstvo vnitra České republiky, Ústřední krizový štáb, ČSSD, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nouzový stav vyhlašovat nebudeme, potvrdil médiím Andrej Babiš  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.