Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svatoanenská nemocnice v Brně kvůli covidu omezí provoz, chybí sestry

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně kvůli covidu omezí provoz včetně ambulancí. Naplnila kapacitu intenzivních lůžek, chybí především sestry, informovala mluvčí zařízení Dana Lipovská. Sestry podle mluvčí v zařízení chyběly i před covidem a nyní je to mnohem horší. Část je v očkovacích centrech, část na testování. V nemocnici od čtvrtka pomáhá osm vojáků, ale nemocnice jich potřebuje víc. Od pondělí tam nastoupí hasiči.

Bohužel musím konstatovat, že situace ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně není dobrá. Během dneška jsme naplnili kapacitu intenzivních lůžek, chybí nám především sestry. Všeobecné, praktické a kvůli zvyšujícímu se počtu pacientů ve vážném stavu také sestry specialistky pro intenzivní péči,“ uvedla mluvčí.

V nemocnici nyní leží 108 pacientů s nemocí covid-19, z toho 15 pacientů je na anesteziologicko-resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci, plus tři postcovidoví rovněž na umělé plicní ventilaci. Všichni jsou ve vážném stavu. Dalších 20 pacientů je na jednotkách intenzivní péče, zbytek na standardních lůžkách. Doplnila, že většina pacientů v těžkém stavu je nenaočkovaná.

Mluvčí uvedla, že dnes otevřeli pro covidové pacienty dalších 15 standardních lůžek na I. ortopedické klinice. „V souvislosti s výše uvedeným musíme začít omezovat provoz nemocnice jako takové včetně například omezení ambulancí, a to napříč obory, abychom mohli část personálu využít v lůžkové péči o covidové i běžné pacienty,“ uvedla Lipovská.

Sestry podle mluvčí v zařízení chyběly i před covidem a nyní je to podle ní mnohem horší. „Není to jen kvůli zvyšujícímu se počtu pacientů s covidem, kvůli nemoci covid-19 jsme museli část sester dát do očkovacích center, část do testování, část do dvou míst, kde teď podáváme monoklonální látky,“ uvedla Lipovská. Zařízení podle ní má i nakažené zdravotníky, jde o 55 lidí, převažují nelékaři. Na ošetřovném je doma 90 zaměstnanců, z toho dvě třetiny zdravotníci.

S necovidovými pacienty ve vážném stavu nemocnici nově pomůže Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, které sídlí v areálu nemocnice. „Pro naše ARO pacienty vyčlení čtyři lůžka,“ uvedla Lipovská.

V nemocnici začalo ve čtvrtek vypomáhat osm vojáků z vyškovské posádky Armády ČR, mluvčí uvedla, že by jich ale potřebovali mnohem více. Od pondělí v zařízení budou na měsíc vypomáhat i čtyři hasiči. „Dva půjdou pomáhat na covidové oddělení na I. dermatovenerologické klinice, dva s covidovými pacienty na I. interní kardioangiologickou kliniku,“ uvedla Lipovská.

Počet potvrzených případů covidu v kraji se zvyšuje, za poslední týden šlo o 12.936 potvrzených nákaz covidem-19, v mezitýdenním srovnání o 3212 více. Od začátku pandemie k dnešnímu dni je v kraji 196.329 potvrzených případů, vyplývá z webu ministerstva zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN BRNO

Štítky FNUSA, Brno, nemocnice, Covid, COVID-19, pacient, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Armáda České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatoanenská nemocnice v Brně kvůli covidu omezí provoz, chybí sestry  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.