Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtman Grolich: Nemocnice v kraji žádají o pomoc armádu, situace se dramaticky zhoršuje

Členové krizového štábu Jihomoravského kraje dnes na online setkání řešili zhoršující se epidemiologickou situaci, která se odráží na kapacitách nemocnic. Šest zařízení požádalo o pomoc Armádu České republiky. Jako kraj jsme nejhorší v počtu covidových pacientů ležících na jednotkách intenzivní péče, oznámil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

V jihomoravských zdravotnických zařízeních leží nyní podle Grolicha 575 hospitalizovaných pacientů s koronavirem, z nichž 109 má nejtěžší průběh. Podle prognóz to vypadá, že v průběhu následujících sedmi až deseti dní překročí počet nemocných s covidem v nemocnicích tisícovku. „Na zvyšující se čísla musíme reagovat. Naše nemocnice jsou extrémně přetížené. A je to jiné než na jaře, jelikož s podzimem se zvyšují také počty standardních případů, které zdravotníky zatěžují,“ řekl po zasedání krizového štábu Grolich.

Setkání štábu se běžně účastní ředitelé nemocnic, zástupci krajské hygienické stanice, záchranné služby i pojišťoven. Dnes k pomyslnému kulatému stolu zasedli také zástupci dalších složek. Šest nemocnic v kraji totiž prosí o pomoc Armádu České republiky, jež by měla do nemocnic vyslat čtyřiapadesát vojáků. 

Situace se dramaticky zhoršuje

„Situace se dramaticky zhoršuje. Oslovili jsme také policii. V případě policistů je ale komplikací fakt, že nejsme v nouzovém stavu a nemůžeme je povolat jinak než jako dobrovolníky,“ vysvětlil hejtman s tím, že ač je situace v kraji alarmující, k vyhlašování stavu nebezpečí se jeho zástupci nechystají. Řešením současné situace je například oslovení dobrovolníků Českého červeného kříže a plnoletých studentů středních i vyšších odborných zdravotnických škol. 

Krizový štáb se s žádostí o pomoc v nemocnicích obrátil také na hasiče. Ti ale již nyní posilují výjezdové skupiny záchranné služby, jež je rovněž přetížená. „V posledních dnech se dostáváme opět na rekordní čísla, pokud jde o počet událostí. Evidujeme jich často i přes 300, konkrétně včera to bylo 338. Jedná se o zhruba 25% nárůst oproti normálu. Z toho v téměř třetině případů jde o pacienty s covidem či podezřením na toto onemocnění, jejichž stav se zhoršil," řekla dnes mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová

Omezování standardní péče

V krajských zdravotnických zařízeních dochází v posledních týdnech k omezování standardní péče. Zdravotní sestry i lékaři jsou zaměstnáni péčí o covidové pacienty, někteří zdravotníci asistují u očkování či testování. „Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně se v důsledku přetížení dostáváme na padesát procent celkové operativy. V běžném provozu míváme denně až sedmdesát operací, ode dneška jich tedy budeme mít denně cca pětatřicet,“ uvedla dnes k situaci mluvčí zařízení Dana Lipovská.

Narůstající počet hospitalizovaných pacientů se odráží také například na fungování Dětské nemocnice v Brně, kde na počátku listopadu došlo k uzavření dvou operačních sálů. Tamní zdravotníci totiž začali pomáhat personálu přetížené Fakultní nemocnice v Brně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Jan Grolich, Jihomoravský kraj, zdravotnictví, covid, nemocnice, pacient, krizový štáb, Armáda České republiky, KDU-ČSL, Krajská hygienická stanice, Český červený kříž, Dětská nemocnice FN Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Grolich: Nemocnice v kraji žádají o pomoc armádu, situace se dramaticky zhoršuje  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.