Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jde do tuhého, ministr Blatný nevyloučil jednání o omezení pohybu mezi kraji

Vláda by se v pondělí mohla zabývat omezením pohybu mezi kraji kvůli pandemii koronaviru. Nevyloučil to dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se ukáže, jak bude vypadat víkend například na horách a jak budou lidé dodržovat potřebná opatření. Nejrizikovější jsou podle něj kraje hraničící s Německem.

Blatný dnes v Brně uvedl, že s ohledem na dlouhé trvání celé situace nechce opatření zpřísňovat, pokud to nebude nutné. Podle něj třetinu potvrzených případů nakažlivější britské mutace koronaviru tvoří pendleři mezi ČR a Německem v krajích u hranic.

Ministr zdravotnictví bude o víkendu jednat s epidemiology a dalšími odborníky ohledně toho, jak by se mělo dál postupovat. Podle něj se ale ukáže, jak lidé k celé věci přistoupí a jaká bude situace například na horách. Lidé v posledních týdnech vyrážejí na hory, přestože vleky nejezdí. „Ve hře může být i omezení pohybu mezi kraji zejména s ohledem na to, že existují velké rozdíly mezi jednotlivými kraji,“ uvedl Blatný.

Podle něj je potřeba udělat vše proto, aby lidé neroznesli nákazu všude. „Musíme prověřit indicie, že v některých krajích může být větší možnost výskytu britské mutace,“ řekl Blatný. Podle něj jsou to kraje sousedící s Německem. "Asi třetina vzorků s pozitivní mutací jsou pendleři mezi Českou republikou a Německem, takže jsou to příhraniční kraje," dodal Blatný.

Sám ke zpřísnění opatření přistupovat nechce, pokud to nebude nezbytně nutné. „Věřím, že je v našich silách dosáhnout naplnění stávajících opatření. Nejsem ten, kdo by chtěl za každou cenu tlačit na lidi. Uvědomuju si, že situace trvá dlouho a omezuje nás,“ řekl Blatný.

Podle něj je potřeba zvážit situaci ohledně prodloužení nouzového stavu. „Kdyby se neprodloužil, znamenalo by to stáhnout vojáky z nemocnic, vrátit přístroje do státních rezerv včetně ventilátorů, nebylo by možné nastavovat plošná opatření. S největší pravděpodobností by to vedlo k tomu, že by se epidemie vymkla kontrole,“ zdůraznil Blatný.

V ČR je od počátku pandemie k dnešku více než milion potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se přes 900 000 lidí, s nemocí zemřelo kolem 17 000 lidí. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Koronavirus, ČR, Covid, Blatný, Omezení, Jan Blatný, Německo, pandemie covidu-19, ANO 2011, Česko, Brno, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jde  tuhého, ministr Blatný nevyloučil jednání o omezení pohybu mezi kraji  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.