Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brno bude očkovat v bývalé Bohémě, Jihomoravský kraj chce mít všechna centra hotová do 1. března

Na jižní Moravě už se připravují očkovací centra, hotovo by mělo být do 1. března. Novinářům to včera oznámil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). První očkovací centrum vzniklo ve Znojmě ve sportovní hale, v Brně se budou moct lidé nechat naočkovat krom výstaviště například i v prostorách bývalé restaurace Bohéma pod Janáčkovým divadlem. S nápadem přišla nezisková organizace Společnost Podané ruce.

Kromě znojemské sportovní haly nebo záložní nemocnice na brněnském výstavišti se další centra budují také v Břeclavi, Hodoníně, Kyjově, Hustopečích, Blansku a Vyškově. Podle hejtmana Jana Grolicha stále není dostatek vakcín, i přesto by se ale měla od půlky února otevřít očkovací centra v každé nemocnici. Krajské nemocnice pak budou zájemce o očkování posílat do očkovacích center, pokud se naplní kapacity.

Ve Znojmě očkovací centrum spravuje místní nemocnice ve sportovní hale, v Hodoníně by mělo být vybudováno na zimním stadionu, Břeclav plánuje očkovat v Domě školství, v Blansku na soudě. Do Brna se krom výstaviště a nemocnic budou lidé chodit nechat očkovat do prostor bývalé Bohémy pod Janáčkovým divadlem. 

"Denně by mohla očkovací centra v kraji podat očkování i více než 10.000 lidí," uvedl pro ČTK Grolich. Jak budou centra vypadat, předvedl ve Znojmě pomocí virtuální reality, jež vytvořilo Vysoké učení technické v Brně. „Člověk projde evidencí, změří se mu teplota, čeká ho registrace a základní dotazník a potom přechází k lékaři, který určí, zda je to člověk vhodný k očkování," dodal Grolich.

Po podání vakcíny budou lékaři ještě půl hodiny na očkovaného dohlížet, poté pacient projde výstupní prohlídkou a může odejít. Informace o každém člověku zavedou pracovníci do systému a chybět v žádném očkovacím centru nebude ani přípravna léků nebo odpočívací místo pro případ, že by se někomu udělalo nevolno. 

Na jižní Moravě už podstoupilo očkování víc než 38 a půl tisíce lidí. Prozatím vakcínu dostali zdravotníci, senioři v domovech nebo lidé nad 80 let, kteří jsou od ledna zaregistrovaní v systému. Momentálně se ale plány kvůli nedostatku vakcín nenavyšují. Po nedostatku vakcín Pfizer do kraje dorazilo i 1700 dávek vakcíny Moderna.

Brno staví očkovací centrum v Bohémě

Brno se na očkování důkladně připravuje, krom očkovacího centra na výstavišti buduje také místo, kam si pro vakcínu bude moci denně přijít až 1500. Město toto centrum buduje na iniciativu neziskové organizace Společnost Podané ruce v prostorách bývalé restaurace Bohéma pod Janáčkovým divadlem. Tam postupně vznikne 14 očkovacích boxů, provoz bude nezisková organizace hradit z veřejného zdravotního pojištění, darů a dotací. Společnost Podané ruce by tím ráda ukázala, že přetíženému zdravotnictví dokáže pomoci i neziskový sektor.

Práce budou určitě hotovy dřív, než bude k dispozici dostatek vakcín pro masivní očkování. Podotýkám, že očkovací centrum v Bohémě může fungovat i v případě, že by došlo k obnovení provozu Janáčkova divadla.“ popisuje primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Markéta Vaňková - facebook

Štítky ČR, správa, koronavirus, očkování, Jihomoravský, Brno, Jihomoravský kraj, očkovací centrum, vakcína, Jan Grolich, Janáčkovo divadlo, Znojmo, KDU-ČSL, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude očkovat v bývalé Bohémě, Jihomoravský kraj chce mít všechna centra hotová do 1. března  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.