Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ministerstvo doporučilo přerušit očkování první dávkou. Kraj kvůli nedostatku vakcín zatím nemůže otevřít nové termíny

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo přerušit na dva týdny očkování proti covidu-19 první dávkou a pozastavit rezervace. Vyhodnotit situaci v konkrétním regionu musí primárně krajský koordinátor, uvedla dnes mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Podle krajského koordinátora se na jižní Moravě zvládnou doočkovat senioři, kteří mají přidělený termín. Nové však kraj kvůli nedostatku vakcín zatím otevřít nemůže.

„Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví utlumit po dobu následujících 14 dnů," uvedla mluvčí. 

„Já si nemyslím, že by v České republice byl nedostatek dávek tak velký, aby se přerušilo očkování. My jenom upozorňujeme na to, že těch termínů je teď o něco méně," řekl krátce na to v ČT Blatný. Podle něj tak očkování nebude tak rychlé, jak se původně očekávalo.

Prymula navrhl očkovat podruhé až po měsíci, Blatný odmítl

Už dříve bylo kvůli lepšímu rozložení dodávek vakcíny rozhodnuto o tom, že i vakcína od Pfizer/BioNTech se bude podávat až po 28 dnech místo původně schválených 21 dní. Spekulovalo se i o tom, že by se druhá dávka posunula až za tuto hranici, protože částečně jsou očkovaní chráněni i po první vakcinaci. Zastáncem byl například bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). To ale Blatný odmítl. „Bylo upozorněno na to, že není vhodné prodlužovat dávku na déle než 28 dní," dodal ministr.

Na doporučení ministerstva dnes upozornil Radiožurnál s odvoláním na středočeskou hejtmanku Petru Peckovou (STAN). Některé kraje, včetně středočeského, zrušily zarezervované termíny pro seniory, kteří se už k očkování zaregistrovali.

Na jižní Moravu poputuje o několik tisíc vakcín méně

Do Jihomoravského kraje by podle mluvčí Fakutlní nemocnice Veroniky Plaché mělo chodit 11 plat vakcíny, kvůli omezené dodávce jich ale kraj dostává osm. Dvě plata zůstala nemocnici u svaté Anny a jedno vojenské nemocnici. Fakultní nemocnice místo původních osmi dostává pět. Z těch pěti navíc musí část oddělit na takzvanou mezikrajsou zálohu a zároveň musí zásobit ostatní nemocnice v kraji, kde také očkují.

Nemocnice už naočkovala své zdravotníky a lidi v několika desítkách domovů pro seniory, tisíce z nich teď budou potřebovat i druhou dávku. „Přeočkování zvládáme, další termíny ale neotevíráme. Je to složitá situace. V některých případech jsme přeočkování museli posunout na 28. den. Většinou se vše ale snažíme naplánovat tak, aby to nebylo nutné," uvedl krajský koordinátor očkování Lukáš Homola.

Příští týden to ještě zvládneme, udržitelné to takto není

V následujícím týdnu by mohlo oproti původním předpokladům chybět kolem 5000 vakcín. Týmu, který má na starosti očkování, se výpadek podaří vykrýt i přes to, že z nové dodávky musí jedno plato s množstvím 195 ampulek poslat do jižních Čech.

„Naštěstí jsme s touto situací počítali a podaří se nám spojit dodávku, která nám přišla koncem minulého týdne s touto, takže když ji rozdělíme, tak se nám nedostatek podaří vykrýt a zvládneme to. Nejde ale o dlouhodobě udržitelný způsob plánování vakcinace. Odkládání na druhou dávku přeočkování není systémově správně možné, ale v těchto situacích, kdy vím, že bude omezená dodávka vakcín, je to jediné proveditelné řešení, jak se s nedostatkem vakcín vyrovnat," uvedl Homola.

Na výstavišti očkovali během zátěžového testu hasiče a policisty

Zdravotníci v Jihomoravském kraji podali lidem zatím více než 28.000 dávek vakcín. Očkování podstoupili zdravotníci, záchranné složky, ale také senioři v domovech nebo lidé starší 80 let. Nejvíce očkovanou skupinou jsou lidé starší 80 let, dávku jich dostalo skoro 5000.

Server iRozhlas dnes uvedl, že nemocnice v nově vybudovaném vakcinačním centru na brněnském výstavišti očkovala přednostně stovky policistů a hasičů. K vakcíně proti koronaviru se dostali díky zátěžovým testům během zkušebního provozu před dvěma týdny, tedy v době, kdy byla vakcína vyhrazena pouze zdravotníkům a nejohroženějším seniorům.

Původně nemocnice počítala s tím, že přednostně naočkuje jen ty hasiče a policisty, kteří budou ve vakcinačním centru pomáhat. Mělo jít o desítky dobrovolníků. Nakonec ale podle Plaché oslovili další policisty a hasiče. Důležité podle ní bylo to, že šlo o organizované skupiny. „Na nikom jiném by nebylo možné to velkokapacitní očkovací centrum vyzkoušet," uvedla. Doplnila, že na desítkách dobrovolníků by centrum nebylo možné otestovat.

Očkování seniorů nad 80 let se zpozdí o měsíc, řekl Blatný

Ministr zdravotnictví v neděli řekl, že naočkování nejrizikovější skupiny, do které patří lidé nad 80 let a zdravotníci, bude mít proti původnímu plánu zpoždění zhruba o měsíc. Původně mělo skončit v únoru, potrvá ale nejspíš do konce března. Blatný také řekl, že není důvod k tomu, aby si některé nemocnice schovávaly vakcíny do zásoby, když chtějí mít jistotu, že jich budou mít dostatek na druhou dávku.

S nedostatkem očkovací látky se potýká celá Evropa. Výrobce Pfizer/BioNTech od minulého týdne do poloviny února snížil dodávky, aby mohl navýšit své výrobní kapacity.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky očkování, koronavirus, Jihomoravský kraj, očkovací centra, vakcína, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Roman Prymula, Pfizer, BioNTech, Česko, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo doporučilo přerušit očkování první dávkou. Kraj kvůli nedostatku vakcín zatím nemůže otevřít nové termíny  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.