Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O antigenní testování je v Brně velký zájem. Za první den otestovaly nemocnice stovky lidí, objevily desítky nakažených

Od středy mohou lidé z nařízení vlády podstoupit zdarma antigenní testování. V Brně je hned několik odběrových míst a zájem o testování je obrovský. Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny hlásí v první dny stovky testovaných, několik desítek nakažených a plný rezervační systém na týden dopředu. Volné termíny na následující dny však stále lze rezervovat v odběrovém centru na výstavišti, který provozuje společnost Podané ruce.

Do poloviny ledna se mohou lidé nechat každých pět dní zdarma testovat na koronavirus za pomocí antigenních testů. Tuto možnost využilo ve středu několik set lidí i v Brně. 

Nákaza u každého desátého

Antigenní test se provádí výtěrem z nosohltanu. Výhodou je mnohem rychlejší stanovení výsledku, a to do 15 až 30 minut. Testy jsou levnější, vyšetření je ale méně spolehlivé.

„Naše denní plánovaná maxima byla 528 stěrů, díky tomu, že jsme ale ještě stále měli objednané učitele na odpolední termíny, zvládli jsme je otestovat také a naše stěrové místo tak dokázalo odebrat rekordních 556 vzorků," uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá. Z pěti set testovaných potvrdily testy nákazu u 51 z nich. 

„V případě, že jsou lidé pozitivní, ale bez symptomů, pak je ze stejného stěru proveden v laboratoři i kontrolní PCR test, takže už nemusí na test znovu," dodala Plachá. Přesný výsledek testu podle ní znají lidé do 2-3 hodin a obdrží jej e-mailem. Registrovat se lze na webových stránkách, do konce roku je volných pouze pár termínů.

Prosíme, dodržujte pravidla

Odběrové místo pro antigenní testování otevřeli i u svaté Anny. „Zájem je velký, nyní jsou termíny obsazeny až do konce příštího týdne," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Denně zde otestují necelých 200 zájemců, ze kterých bylo ve středu pět pozitivních. Od soboty se však budou kapacity rozšiřovat. 

Bez masivního testování se nehneme z místa, říká Jindřich Vobořil. Řešením jsou antigenní testy

Jestli můžeme o někom mluvit jako o odborníkovi na testování, a to nejen na přítomnost koronaviru v těle, určitě jím je Jindřich Vobořil. Čtyřiapadesátiletý rodák z Brna je veřejnosti známý především jako národní protidrogový koordinátor z let...

Antigenní testy celoplošně využili například v Jižní Koreji, Dánsku, Lichtenštejnsku nebo na Slovensku 

„Od soboty bychom rádi na antigenní testování spustili další ambulanci (pomůže tým hasičů z Jihomoravského kraje). Během pátku díky tomu otevřeme další termíny i v našem objednávacím systému na webových stránkách," dodala Lipovská.

Mluvčí zároveň jménem nemocnice žádá zájemce o testování, aby dodržovali opatření. „Nejen na místě hygienická a epidemiologická opatření, ale také objednávání. Našli se už totiž lidé, kteří se objednali na PCR testy a pak se dožadovali na místě testů antigenních," uzavřela Lipovská.

Antigenní testy mohou zabránit třetí vlně, do dvou týdnů můžeme otestovat sto tisíc Brňáků, říkají autoři testovací studie

V první polovině listopadu uspořádala organizace Podané ruce v Brně první veřejné testování na koronavirus za pomocí antigenních testů. Jejich spolehlivost je podle výsledků studie více než devadesátiprocentní. Organizátoři věří, že díky plošnému...

Odběrové centrum antigenního testování funguje také už od začátku listopadu na brněnském výstavišti. Provozuje ho společnost Podané ruce, která antigenní testování v České republice spustila jako první. Centrum původně sloužilo pouze pro samoplátce (cena testu je 500 korun), nově je však zařazena do oficiálního seznamu míst, kde se lze nechat otestovat zdarma. Centrum má v rezervačním systému stále volné termíny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky antigenní testování, zdarma, Brno, zájemci, nemocnice, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, rychlý antigenní test, Dánsko, Česko, Jižní Korea, Slovensko, Lichtenštejnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O antigenní testování je v Brně velký zájem. Za první den otestovaly nemocnice stovky lidí, objevily desítky nakažených  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.