Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské nemocnice spustí začátkem týdne rezervační systém na bezplatné antigenní testování

Fakultní nemocnice Brno spustí rezervační systém pro antigenní testování na covid-19 pro veřejnost na začátku příštího týdne. Kapacita bude 20 lidí za hodinu, uvedla mluvčí Veronika Plachá. Zkraje týdne spustí rezervaci i FN u sv. Anny v Brně. Testování má být celostátně spuštěno 18. prosince, některá zařízení v kraji už rezervaci nabízejí.

Pro testování veřejnosti bohunická nemocnice podle mluvčí využije místo, které vytvořila pro testování pedagogů, nové vytvářet nebude. Rezervační systém spustí podle mluvčí v pondělí nebo v úterý. „Ministerstvo zdravotnictví nám doporučilo svůj systém, jednou z jeho výhod je jednodušší administrativa. Zabýváme se tím, spustit bychom ho měli na začátku příštího týdne," uvedla mluvčí.

Kapacita dvacet lidí za hodinu

Zatím navržené dny a časy pro testování jsou pondělí až pátek vyjma středy od 13:00 do 18:00, ve středu už od 8:00. Za hodinu lze otestovat až 20 lidí. Mluvčí uvedla, že zájem veřejnosti zatím nelze odhadnout. „Jsme ale schopni rychle zareagovat a v případě vyššího zájmu kapacitu navýšit," uvedl Plachá.

Zkraje příštího týdne chce rezervační systém pro testování spustit i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, uvedla mluvčí Dana Lipovská. Testovat se podle ní bude každý den včetně víkendů od 7:00 do 18:30, s omezenou dobou o vánočních svátcích. Za hodinu lze otestovat šest lidí.

Podle nově spuštěného webu ministerstva zdravotnictví crs.uzis.cz už rezervaci pro testování v kraji nabízí například brněnská Nemocnice Milosrdných bratří, která má první volný termín 30. prosince, také boskovická nebo hodonínská nemocnice. V jejich případě se lze na testy objednat už na 18. prosince.

Jednou za pět dní, náklady platí pojišťovna

Antigenní testování se dělá výtěrem z nosohltanu, výsledek je známý do 30 minut, test je hrazen ze zdravotního pojištění. V případě pozitivního výsledku bude třeba podstoupit potvrzující PCR test. Lidé budou moci podstoupit antigenní test nejvýše jedenkrát za pět dní.

Zájem o dobrovolné testování má podle průzkumu, který si ministerstvo zdravotnictví nechalo zpracovat agenturou STEM, asi 42 procent lidí. Větší zájem je mezi seniory.

Necháte se zdarma otestovat na koronavirus?

Celkem hlasovalo490 čtenářů

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky testování, koronavirus, antigenní testy, fnusa, fn brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Fakultní nemocnice Brno, ministerstvo zdravotnictví, Nemocnice Bohunice, Nemocnice Milosrdných bratří, STEM, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské nemocnice spustí začátkem týdne rezervační systém na bezplatné antigenní testování  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.