Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Česko hlásí rekordní nárůst nakažených. Prymula v pátek přitvrdí opatření

Česká republika hlásí za posledních 24 hodin rekordní počet nakažených koronavirem. Počet nových případů se poprvé přehoupl přeš čtyři tisíce. Na jižní Moravě přibylo 390 nových pozitivně testovaných, 213 lidí je v nemocnici, 35 z nich ve vážném stavu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula chce od pátku zpřísnit opatření. Podle České televize by se mělo jednat o další omezení volnočasových aktivit. Platit budou dva týdny a pak dojde k jejich mírnému uvolnění.

V úterý přibylo v České republice 4457 nových případů. Podle Prymuly se nyní musí chránit zdravotnický systém. „Jsme v situaci poměrně intenzivního růstu. Proto je zřejmé, že musíme v pátek přijmout opatření, která budou už zásadnějšího rázu. Musí vést k tomu, abychom křivku oploštili, protože při takovýchto nárůstech bychom v horizontu tří týdnů ohrožovali kapacitu našeho zdravotního systému," uvedl Prymula.

Ministr zdravotnictví oznámil, že v pátek představí plán nových opatření. Mělo by jít o nařízení, které budou reagovat na aktuální vývoj, nařízení platící po dobu čtrnácti dní ale i nařízení dlouhodobá. Podle informací České televize by se mělo jednat o zpřísnění volnočasových aktivit. 

V regionech, které jsou na semaforu ministersva zdravotnictví označeny červenou barvou, by mělo dojít ke zpřísnění lokálních opatření. Úplné uzavření regionů se však podle Prymuly nechystá.

Počty nakažených raketově rostou, poměr hospitlizovaných nižší než na jaře

Jihomoravští hygienici evidují za posledních 24 hodin 390 nových případů nákazy koronavirem. V nemocnici je aktuálně s pozitivním testem 213 lidí. U 35 pacientů je stav vážný, u 93 je středně vážný, u 70 lehký a 15 případů je bezpříznakových.

„Nárůst počtu osob s pozitivním nálezem koronaviru odpovídá komunitnímu šíření viru v populaci tak, jak je známe u jiných respiračních infekcí," uvedla krajská hygienička Renata Ciupek. Podle ní však nemají zdaleka všichni pozitivně testovaní příznaky nemoci covid-19. 

Podle Ciupek vyžadují hospitalizaci zhruba 3% pozitivně testovaných. V dubnu letošního roku to bylo 18%. Největší nebezpečí představuje virus hlavně pro rizikové skupiny.

„S nadcházejícím obdobím zvýšeného výskytu akutních respiračních infekcí nutno chránit zranitelnou populaci před onemocněním respiračními infekcemi, které mohou zkomplikovat jejich základní onemocnění – tj. osoby se závažnými souběžnými chronickými nemocemi a seniory," uzavřela Ciupek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Roman Prymula, ministerstvo zdravotnictví, andrej babiš, vláda, opatření, koronavirus, Česko, COVID-19, Česká televize, nemoc, Jihomoravský kraj, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko hlásí rekordní nárůst nakažených. Prymula v pátek přitvrdí opatření  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.