Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město otevřelo v areálu židenických kasáren třetí kontaktní centrum pro lidi bez domova

Město v pátek otevřelo třetí kontaktní centrum pro lidi bez domova. Vyrostlo v areálu židenických kasáren a stejně jako centra na Vlhké a u Anthroposu poskytne lidem bez přístřeší možnost základní hygieny, stravování, čisté oblečení a využití sociálního zázemí. Centrum je v provozu denně od 8 do 20 hodin a za jeho chod zodpovídá Spolek křesťanské pomoci Bučovice.

V Židenicích vzniklo další kontaktní centrum pro lidi na ulici

„Pokračujeme v našem záměru postarat se v době pandemie nemoci covid-19 o jednu z kriticky ohrožených skupin obyvatelstva, kterou jsou bezesporu lidé bez přístřeší. Stejně jako na Vlhké a u Anthroposu jim i na tomto místě umožníme základní hygienu, přístup k čistému oblečení nebo využití sociálního zázemí a zajistíme stravování. Pokud to jejich zdravotní stav bude vyžadovat, jsou v dosahu k dispozici i dohodnutí lékaři,“ řekla primátorka Markéta Vaňková.

Denní centrum o kapacitě 50 osob vzniklo na volné ploše areálu. Město zde zajistilo potřebné připojení vody a elektřiny, kontejnerové toalety i sprchy a venkovní posezení včetně stanu pro případ nepříznivého počasí. „V budově vypůjčené od Policie ČR, která se nachází také v objektu kasáren, bude možné využívat denní místnost a sklad oblečení,“ dodala primátorka

Denní provoz nahradí v případě potřeby nonstop režim

Centrum bude v provozu denně od 8:00 do 20:00 hodin a mohlo by fungovat do konce letošního roku. „Budeme zde mít většinou lidi, které známe. Jsou schopni se řídit našimi pokyny, nejsou s nimi problémy. Do kasáren i na místa, kde přespávají, je budeme vozit vlastním autobusem,“ upozornil Matěj Nový ze Spolku křesťanské pomoci Bučovice, který za chod centra zodpovídá. „Jakmile se trochu zaběhneme a uvidíme, jaký je o poskytované služby zájem, budeme ve spolupráci s městem zvažovat, že bychom naši činnost rozšířili na nonstop režim,“ doplnil Nový.

Město vyčlenilo ubytovnu pro pozitivně testované na koronavirus

„Pro Židenice platí to, co jsme deklarovali u center, která se otvírala minulý týden. V lokalitě bude posílena hlídková činnost městské policie. A budeme, stejně jako doposud, pravidelně komunikovat s vedením městské části, aby od nás měli občané ze Židenic jeho prostřednictvím potřebné informace,“ řekla Vaňková. Zároveň také upozornila na to, že v případě nutnosti umístění pozitivně testovaných na koronavirus do karantény vyčlenilo město ubytovnou na Železniční ulici. Pokud by její kapacita byla překročena, máme k dispozici ještě další budovu přímo v areálu židenických kasáren,“ dodala.

První dvě centra otevřelo město 17. dubna, do pomoci se zapojily jak neziskové organizace, tak i desítky dobrovolníků. Podle primátorky je projekt kontaktních center zatím úspěšný. „Služby na Vlhké během dne přijdou využít desítky lidí, u Anthroposu na Střeláku v tuto chvíli pobývá a přespává čtyřicet šest osob. Kapacity jsou tedy v podstatě plně využity,“ uzavřela Vaňková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Marie Schmerková, MMB

Štítky lidé bez domova, kontaktní centrum, koronavirus, Židenice, solidarita, pomoc, Anthropos, oblečení, Bučovice, COVID-19, Markéta Vaňková, Policie České republiky, bezdomovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město otevřelo v areálu židenických kasáren třetí kontaktní centrum pro lidi bez domova  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.