Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihomoravský kraj rozdělil domovům pro seniory 20 tisíc rychlotestů

Jihomoravský kraj dnes rozdělil domovům pro seniory a lidi se zdravotním postižením 20 tisíc rychloestů na koronavirus. Jsou určené pro zaměstnance těchto zařízení, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek zodpovědný za sociální služby Marek Šlapal (ČSSD). Podle něj není dosud nakažený žádný klient domova. Jedna pečovatelka na Brněnsku se nakazila, nikoli ale v zařízení. V kraji bylo dnes ráno 355 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, v ČR přes 6000.

Zařízení, ve kterém pracovala nakažená pečovatelka, udělalo dalších 35 testů. „Všechny byly negativní. Ona se nakazila od zdravotníka mimo toto zařízení," uvedl Šlapal.

Dodal, že rychlotesty dostaly všechny registrované pobytové služby, nejen krajské. Nabízejí kolem 6000 lůžek a mají asi 5000 zaměstnanců. Kraj spravuje dvacítku domovů s 2000 lůžky a 1900 zaměstnanci. „Rychlotesty by měly vystačit na osm týdnů. Musí se striktně dodržovat návod, například počkat 15 minut, protože kapka krve nereaguje hned," řekl Šlapal.

Testy přišly akorát včas

Podle něj se bude testovat jednou za dva týdny. Ředitelé zařízení dostali informaci, aby připravili systém testování ve spolupráci se zdravotnickým personálem a ošetřujícím lékařem. „Případné pozitivní výsledky se budou řešit podle manuálu ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí. Do pátku snad budou otestované všechny směny," řekl Šlapal.

Rychlotesty podle něj přišly včas, protože mohou fungovat například i u domovů, které zvolily absolutní karanténu. Jsou to například domovy ve Znojmě, Mikulově nebo Újezdu u Brna. V domovech je personál 24 hodin denně a přespává tam na lůžkách nebo karimatkách. Cílem je omezit šíření nákazy. „Pokud dojde k vystřídání směn na další období, tak pouze za podmínky negativního testování," dodal Šlapal.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, správa, koronavirus, sociální, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, domov, Marek Šlapal, ČSSD, Česko, Brněnsko, Krajská hygienická stanice, domov pro seniory, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj rozdělil domovům pro seniory 20 tisíc rychlotestů  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.