Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dalších sedm prodejců potravinových doplňků zneužívá covid-19

Dalších sedm prodejců potravinových doplňků, kteří zneužívají šíření nemoci covid-19 při propagaci svých výrobků, odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Prodejci používají zakázaná léčebná a zdravotní tvrzení, když uvádějí údajné účinky při prevenci či léčbě nového typu koronaviru. Jde o reklamu na facebooku, na kanálu YouTube a na webu prodejců, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Se všemi prodejci zahajuje inspekce správní řízení o uložení sankce, protože léčebná a zdravotní tvrzení jsou vyhrazená pouze lékům. O podobných případech informovala inspekce v minulých týdnech již dvakrát.

Nyní nepovolené jednání používala společnost Essens Networking provozující web www.essens.cz. Dále jde o Invest Development Corporation, která na webu www.greenlion.cz nabízí kromě bazénů také Elixír Crystal, který údajně likviduje viry.

Firma Lékárna na náměstí Beroun na svém webu www.centralnilekarna.cz nabízela vitamíny, které spojovala s účinky v boji s koronavirem. Další doplňky nabízela firma Edukafarm na YouTube pro výrobek InPharm. Firma Lifefood na stejnojmenném webu uváděla, že proti koronavirům působí jejich produkty, konkrétně jmenovala i chlorellu. Společnost Via Elite nabízela na svém webu taktéž doplňky, u nichž chtěla vzbudit zdání, že účinkují proti koronaviru.

Odlišným případem je portál www.ahome.cz firmy Hauseli. Nabízela lahvové víno s názvem Korona antivirus. Název představuje zakázané léčebné tvrzení. Podle SZPI šlo patrně více o marketingový záměr s vtipným podtextem s ohledem na další sortiment.

"SZPI důrazně upozorňuje spotřebitele i kontrolované osoby, že doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům," uvedl Pospíchal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, potraviny, koronavirus, trh, SZPI, COVID-19, Státní potravinářská inspekce, YouTube, Facebook, Beroun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dalších sedm prodejců potravinových doplňků zneužívá covid-19  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.