Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravský kraj dostal 2000 testovacích sad na koronavirus

Jihomoravský kraj dostal 2000 odběrových sad na testování na nový typ koronaviru. ČTK to řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Sady dostaly odběrové nemocnice, odběrové týmy, které jezdí přímo domů k pacientům s podezřením na onemocnění covid-19, a také armádní týmy, které se v kraji připravují na zahájení projektu takzvané chytré karantény. V kraji bylo dnes ráno 279 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

Odběrové stany pro pacienty s podezřením na covid-19 jsou ve Fakultní nemocnici Brno a v břeclavské nemocnici. Týmy na domácí odběry vyjíždějí ve spolupráci záchranářů, hygieniků a nemocnic z Brna, Znojma a Kyjova. K domácím odběrovým týmům se podle ředitele krajské hygienické stanice Davida Křivánka připojují i armádní týmy se svými vozidly, které se v kraji chystají na takzvanou chytrou karanténu.

Projekt chytré karantény spočívá v tom, že pokud člověk nakažený covidem-19 dá souhlas, vytvoří specialisté z údajů v jeho mobilu a platební karty mapu jeho pohybu z posledních dní. Díky tomu se snadněji odhalí lidé, s nimiž se setkal a mohl je nakazit. K nim pak vyjede armádní tým na testování. Podle informací od Křivánka a mluvčí kraje Moniky Brindzákové zatím odběry na základě speciálních map nezačaly. Předpoklad spuštění je po Velikonocích, některé kroky možná už v tomto týdnu. Do té doby se speciální týmy zapojily i do call center, kam volají lidé s podezřením na koronavirus nebo s dotazy, pomáhají také u domácích odběrů u pacientů, které k tomu určí hygienici nebo praktičtí lékaři.

V České republice bylo dnes ráno 4591 potvrzených onemocnění covid-19. Celkem 72 lidí zemřelo a 96 se vyléčilo.

Autoři | Foto MUNI

Štítky ČR, koronavirus, správa, Jihomoravský, COVID-19, Jihomoravský kraj, nemocnice, karanténa, Bohumil Šimek, ANO 2011, Fakultní nemocnice Brno, Krajská hygienická stanice, Velikonoce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj dostal 2000 testovacích sad na koronavirus  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.