Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvě úmrtí za jediný den. Počet obětí koronaviru v Česku stoupl na šest, vyléčilo se deset lidí

V Česku dnes zemřeli další třilidé s nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus. Počet obětí nákazy se tak zvýšil na šest. Zároveň se zrychlil nárůst počtu nakažených. Během úterý přibylo 185 nových případů, což je druhé největší zvýšení za jeden den. Nákaza se k dnešnímu ránu potvrdila u 1497 lidí, deset se vyléčilo. Senát nyní jedná o pěti zákonech, které kvůli epidemii připravila vláda. Do Česka dál proudí zdravotnické ochranné pomůcky nakoupené v Číně a vracejí se lidé, kteří uvázli v zahraničí.

Dnes ohlášenou čtvrtou obětí nákazy byl třiaosmdesátiletý muž z Prahy, který měl dlouhodobé chronické zdravotní obtíže související s vysokým věkem. Zemřel v pražské Nemocnici na Bulovce. Ve Středočeském kraji dnes nemoci podlehl osmaosmdesátiletý muž, který byl s chronickým onemocněním v domácím léčení. Nakazil se v rodině. První pacient v Česku s nemocí COVID-19 zemřel v neděli, dvě úmrtí byla oznámena v úterý.

První tři případy onemocnění COVID-19 se v zemi objevily 1. března. Největší denní nárůst od vypuknutí epidemie zaznamenalo Česko ve čtvrtek 19. března, kdy přibylo 205 případů nákazy, v dalších dnech byly přírůstky nižší. „Zvládáme testovat více lidí. Za včerejšek (úterý) dokonce rekordních 2976 osob. Zapojeno je již 62 laboratoří a 46 odběrových míst po republice," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru. Nejvíce nakažených má Praha a Středočeský kraj.

Senát rozhoduje o EET i odpuštění záloh živnostníkům

Senátoři pozastavili elektronické evidence tržeb a posoudí rozšíření ošetřovného a posunutí termínu maturit a přijímacích zkoušek na střední školy. Rozhodnout mají o půlročním odpuštění minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění, které platí osoby samostatně výdělečně činné. Vládní návrhy v úterý ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna.

Se zdravotnickým materiálem, který Česko nakupuje od čínských dodavatelů, dnes po půlnoci podruhé na pardubickém letišti přistál velkokapacitní letoun Ruslan. Přivezl víc než 100 tun materiálu včetně roušek a respirátorů, další let obřího letadla je naplánován na počátek příštího týdne. Do leteckého mostu s ochrannými pomůckami z Číny se zapojují také vojenské speciály a komerční firmy. Vietnamské aerolinky Bamboo Airways dnes přivezou 250.000 respirátorů a také Čechy, kterým návrat z Vietnamu komplikovala omezení zavedená kvůli koronaviru.

Češi se vrací domů ze zahraničí

Ministerstvo zahraničí nadále organizuje také další evakuační lety. V Praze dnes po půlnoci přistála letadla s 88 Čechy z Filipín a 169 českými občany z Hondurasu a Mexika. Přivezla také desítky lidí z dalších evropských zemí. Dnes jsou naplánovány ještě přílety z Panamy, Kuby, Dominikánské republiky, Kostariky a Kolumbie. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) v zahraničí zůstávají stovky Čechů. Stát chce koncem týdne připravit evakuaci z Austrálie a Nového Zélandu, ve spolupráci s jinými státy EU připravuje návraty občanů z Thajska nebo Indonésie. Z evropských zemí Čechy přivážejí evakuační autobusy.

Piráti podali trestní oznámené na neférové prodejce

V Česku je několik týdnů nedostatek zdravotních ochranných pomůcek. Lidé přitom mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem. Roušky pro svou potřebu si proto šijí doma a dodávají je i zdravotníkům, někteří se je snaží opatřit na internetu. Kvůli internetovým prodejcům roušek, kteří až po platbě předem oznámí zákazníkům doručení za 40 dní, podali trestní oznámení Piráti. Zájem o nákupy na internetu dokládá dvojnásobný nárůst počtu nových e-shopů v minulém týdnu, vzniklo jich 270, vyplývá z dat společnosti Shoptet.

Do práce jezdí o polovinu méně lidí v Česku

Vyhlášený nouzový stav, kvůli kterému je výrazně omezený pohyb, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, začíná dopadat na řadu oborů. O finanční pomoc státu při záchraně tuzemského knižního trhu dnes otevřeným dopisem požádali nakladatelé, distributoři a provozovatelé knihkupeckých sítí. 

Podle údajů portálu Atlas mobility, za kterým stojí i operátor T-Mobile, do práce v současnosti jezdí o polovinu méně Čechů, než je běžné. V karanténě s e-neschopenkou je přes 21.400 lidí, za úterý jich přibylo 965, uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Všeobecná fakultní nemocnice

Štítky koronavirus, statistiky, opatření, počet nakažených, jižní morava, úmrtí, vyéčení, Česko, COVID-19, nemoc, infekční onemocnění, Senát Parlamentu ČR, Čína, Praha, ČSSD, Středočeský kraj, Nemocnice Na Bulovce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě úmrtí za jediný den. Počet obětí koronaviru v Česku stoupl na šest, vyléčilo se deset lidí  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.