Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Naděje pro nakažené koronavirem? Lék Plaquenil. Stát omezil jeho předepisování, aby se dostal k potřebným

Ministerstvo zdravotnictví omezilo od nedělní 18. hodiny výdej léku Plaquenil, mohl by totiž pomáhat nakaženým koronavirem. Maximálně dvě balení Plaquenilu budou moci předepisovat pouze specializovaní lékaři, už tak je ale v mnohých lékárnách nedostupný.

Plaquenil pouze v omezeném množství

Od nedělních 18 hodin zpřísnila vláda prodej léku Plaquenil. Mohou ho teď předepisovat jen lékaři, kteří se specializují na alergologii, klinickou imunologii, infekční lékařství nebo dětskou či dospělou dermatovenerologii a revmatologii, ovšem jen dvě balení najednou. Účinnou látkou je hydrochlorochin.

Lék by mohl být účinný pro pacienty s nemocí COVID-19. V některých lékárnách však není dostupný už teď.

„S ohledem na fakt, že podle dostupných vědeckých poznatků se léčivý přípravek Plaquenil jeví jako potenciálně účinný pro léčbu onemocnění COVID-19, je třeba předejít jeho nedostupnosti jak pro léčbu pacientů v registrovaných indikacích, tak pacientů s COVID-19,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Výjimku ze zákazu předepisování proto mají lékaři, kteří o tyto nemocné pečují.

Lékárny už teď hlásí nedostatky

O léku, který by mohl výrazně zkrátit dobu, po kterou se nakažený virus vylučuje, mluvil v České televizi náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, jeho název ale nezveřejnil, aby se v lékárnách nevyprodal. 

Některé lékárny však už teď hlásí nedostatek tohoto léku a není ani už u některých distributorů. 

Léky, které obsahují látku chlorochin, mohou způsobovat pokles hladiny cukru v krvi neboli hypoglykemii. Projevuje se třesem, neklidem, nesoustředěností, bušením srdce, zmateností, ospalostí, pocením, bolestmi hlavy i křečemi. Vést může až ke ztrátě vědomí a k poruše srdečního rytmu.

„Už přes týden, nejspíš v souvislosti se zprávami o účinku antimalarik v zahraničí, jsme zaznamenávali zvýšené výdeje tohoto přípravku. Někdy třeba i v počtu deset balení na jeden recept. V důsledku toho už ve většině lékáren Plaquenil přestal být dostupný,“ řekl pro Českou televizi mluvčí největší tuzemské sítě lékáren Dr.Max, kam jich spadá asi 440 z celkových zhruba 2500, Michal Petrov.

Pokud v lékařském předpisu není uvedena diagnóza pacienta a odbornost lékaře, lékárny Plaquenil nevydají. Lékaři zároveň nesmí předepsat větší dávku než na dva měsíce, čemuž odpovídají dvě balení. 

Plaquenil léčí revma a malárii

Toto léčivo vyrábí francouzská firma Sanofi Aventis a jeho cena se pohybuje okolo 240 korun za balení. Vyplývá to z údajů na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Lék se mimo jiné používá na léčbu malárie a jako pomalu působící antirevmatikum

Na použití chlorochinu pro pacienty s COVID - 19 vědci upozorňovali již dříve, stejně jako Státní zdravotní ústav, který varoval před neuváženým užíváním tohoto léčiva. Jeho preventivní působení totiž není nijak doloženo a lidem hrozí nežádoucí účinky. Samoléčba se proto rozhodně nedoporučuje. 

„Upozorňujeme na neuvážené užívání chlorochinu. Při jeho užívání se mohou vyskytnout závažné nežádoucí účinky až toxicity. Není doloženo, že by chlorochin působil preventivně před koronavirem. Sdílíme postoj Světové zdravotnické organizace (WHO). Chlorochin není ověřenou léčbou na infekci COVID-19,“ uvedl tehdy SÚKL na svém Twitteru
.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto shop-pharmacie.fr | Zdroj čt24

Štítky koronavirus, lék, Plaquenil, lékárny, nedostatek, COVID-19, lékař, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Světová zdravotnická organizace, Česká televize, Adam Vojtěch, Roman Prymula, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naděje pro nakažené koronavirem? Lék Plaquenil. Stát omezil jeho předepisování, aby se dostal k potřebným  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.