Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená, i když nikam nejedete

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá bagetka, grilované maso, k němu nějaký dobrý dip, salát a sklenička vychlazeného bílého vína. To je pro mě představa ideální letní večeře, ať už z grilu nebo připravené doma.

Dnes vám dám tip na dip, který je hrozně lehký a při pár obměnách uspokojí chutě každého. Základem je kvalitní bílý jogurt a čerstvé bylinky. Kamarádka Marťa dělá božský dip s čerstvým libečkem, u ní jsem ho ochutnala poprvé. U nás doma se chytil s pažitkou, petrželkou nebo třeba mátou a mít k dispozici libeček, věřím, že by uspěl také. Klidně bylinky kombinujte, přidejte kopr, nasekejte chilli, prostě cokoli, co máte rádi a na co máte chuť.

Na dip potřebujete
Kvalitní bílý jogurt
Bylinky dle své chuti
Sůl
Pepř
Olivový olej
Můžete a nemusíte doplnit o citronovou šťávu

Do jogurtu toho nebude moc potřeba, jak je poznat z počtu ingrediencí výše. Stačí vám sůl, pepř a troška olivového oleje na zjemnění, chcete-li, přidejte trošku šťávy vymačkané z citronu (jen malinko, ať nemáte dip moc kyselý). Bylinek tam nasekejte spoustu a dejte chladit, chutě se po chvíli v ledničce úžasně propojí a máte skvělou alternativu ke kupovaným prefabrikovaným omáčkám, ve kterých je víc prášku než v celé lékárně.

A co k dipům?

Jedno z oblíbených jídel, které se k dipům báječně hodí, chystá u nás doma chystá hlavně můj muž a jsou to řecké bifteki. Kdo neznáte mleté grilované hovězí plněné fetou, dochucené o svěží chuť citronové kůry, petrželky a čerstvé máty, rozhodně čtěte dál!

Na bifteki budete potřebovat:
500 gramů mletého hovězího masa (nejlépe hovězí přední)
balíček sýra feta
2 plátky toustového chleba bez kůrky
čerstvou mátu
hladkolistou petržel
oregano (klidně sušené)
citron
menší červenou cibuli
sůl
pepř
olivový olej
1 vejce
cca 80 ml vody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fetu si nakrájejte na centimetrové kostičky o délce zhruba 5 cm. Cibulku nakrájejte na co nejjemněji, promíchejte s masem, přidejte kůru nastrouhanou z 1/3 citronu, nasekané bylinky, vejce, toustový chléb rozmočený ve vodě, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Rozdělte na cca 8-10 porcí, v namočených rukou si tvarujte placky, do kterých zabalíte fetu a tvořte menší šišky. Můžete nechat i placky podobné těm karbanátkovým, tam ale sýr nakrájejte na podlouhlé plátky. Pokud děláte na grilu, jednoduše grilujte nějakých 10-15 minut. Připravujete-li recept doma, rozpalte si pánev s olivovým olejem, všechny porce osmažte dozlatova a následně pečte v troubě vyhřáté na cca 190° C zhruba 10 minut. 

Doplňte dipem, čerstvou bagetkou a třeba salátem z pečených paprik, který se báječně hodí k jakémukoli grilovanému masu nebo sýrům, a navíc je velmi jednoduchý na přípravu.

Salát z pečených paprik
4-5 kusů červených a žlutých paprik
olivový nebo klidně i slunečnicový olej
sůl
pepř
bylinky (s paprikami si rozumí bazalka, rozmarýn, tymián, oregano i čerstvá petrželka)

 

 

 

 

V případě, že papriky grilujete, nechejte je na grilu tak dlouho, až jim skoro úplně zčerná slupka. Pokud připravujete v troubě, pečte je cca 20 minut pod grilem nebo na horkovzduch na cca 180° C, opět skoro do černa. Až vychladnou, slupku oloupejte a papriky nakrájejte na proužky, zalijte pár lžícemi oleje, dochuťte solí, pepřem a bylinkami a dejte na chvíli vychladit do ledničky.

Autoři

Štítky recepty, drbna vaří, dip, gril, maso, bylinky, paprika, olivový olej, jogurt, sůl, máta, pepř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená, i když nikam nejedete  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.