Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Podnikání na mateřské není problém, tvrdí aktivní máma, která Brňany krmí americkými párky

Skloubit náročnou práci v gastronomii a péči o miminko je pro mnohé nepředstavitelné. Pro osmadvacetiletou maminku Ivetu Csurgaiovou spojení mateřství s podnikáním není překážkou. V Brně si otevřela vlastní provozovnu, ve které nabízí lidem oblíbenou pochutinu Američanů. Párky v kukuřičném těstíčku.

Gastru se chtěla Iveta Csurgaiová z Brna věnovat už od dětství. Poté co vystudovala hotelovku, střídala jedno zaměstnání za druhým. Vyzkoušela si práci v různých restauracích, bistrech, pomáhala při budování hotelu, chystala rauty na velké svatby, plesy i akce pro tisíce lidí. Náročná práce si ale brzy začala vybírat daň. Domů chodila stále více unavená, neměla téměř žádné volno a do toho přišel covid, který znamenal v životě mladé ženy mnohé.

Člověk míní, covid mění

Rok před začátkem pandemie si založila s přítelem firmu, ve které se specializují na prodej vyhlášené americké speciality corn dog. Do slibně rozvíjejícího se byznysu s párky obalenými v kukuřičném těstě hodil vidle covid. Ten na téměř rok vyřadil živnostnici z provozu a podepsal se také na osobních vztazích. S partnerem se po dlouhých letech rozešli. Osud následně přihrál rodačce z moravské metropole do života nového přítele a také malou Karolínku. 

„Pár akcí jsem zvládla ještě těhotná. Když se ale Kája narodila, tak jsme pochopili, že se nemůžeme na víkend sbalit a jet prodávat jídlo na festival. Gastro obecně je krutý obor pro ženu, zvlášť když chce nebo má miminko,“ popisuje maminka zkušenosti s odvětvím, které kvůli časové i fyzické náročnosti a především dítěti na čas opustila. 

Gastro mi chybělo 

Pracovala jsem jako personalistka na základní škole, což pro mě byla velká změna. Postupem času mi gastro ale začalo chybět a tak jsem hledala jinou cestu, kterou bych šla. Měla jsem už hodně zkušeností, kterých mi bylo líto nevyužít. Líbila se mi možnost být svým vlastním pánem. Proto mě oslovila cesta podnikání,“ vzpomíná na cestu k vlastnímu bistru Csurgaiová, která následně i s novým přítelem znovu nastartovala podnikatelskou dráhu a začala znovu objíždět v přívěsu různé akce s jídlem.

Postupem času si milovnice dobrého jídla stále pohrávala s myšlenkou, že otevře vlastní provozovnu. Na začátku května navzdory mateřským povinnostem zahájila provoz bistra, s nímž ženě pomáhá celá rodina a také současný i bývalý přítel. 

Základem podnikání s dítětem je vědět, že to dítě je číslo jedna a zároveň mít kolem sebe lidi, kteří toho člověka podpoří. Já na takové lidi štěstí mám. Že se do provozních záležitostí zapojují oba partneři mi nevadí. Hodně mi pomáhají, i když do toho oba dost mluví, ale finální slovo mám vždycky já. Máme společně hezké vztahy,“ tvrdí živnostnice, jež má provozovnu v ulici Dornych.

Nebojte se maminky 

K velkým pomocníkům se zařadila i malá Karolínka, jež dohlíží, jak se v podniku všichni ohánějí a připravují oblíbenou americkou pochoutku. Takzvané corn dogy jsou v podstatě párky v kukuřičném těstíčku, popřípadě párek a sýr, se spoustou omáček. Streetfoodové jídlo proslavily například americké komedie.

„Když jsem byla malá, tak jsem milovala Deník princezny, film s Annie Hathaway. Ona tam jí corn dog a právě to byl ten spouštěč, kdy jsem si řekla, že ho musím ochutnat. Projížděla jsem internet, ale nikde v republice se corn dogy neprodávaly. Tak jsme si prostě řekli, že je zkusíme připravit sami,“ uvádí mladá podnikatelka, která si pochvaluje, jak malá dcerka zvládá celý shon a snaží se motivovat i ostatní maminky k větší podnikavosti. 

Každá maminka zná své miminko a ví, jestli to zvládne nebo ne. A pokud zároveň kolem sebe má lidi, kteří ji podrží, ať už je to rodina nebo kamarádi, ať do toho určitě jde. Věta, která mně osobně pomohla nejvíc byla: ‚Hele tak to prostě zkusíš, jinak bys toho potom litovala,‘" předává na dálku svůj recept následovnicím Iveta.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bistro, podnikání, Brno, pandemie, příběh, corn dog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikání na mateřské není problém, tvrdí aktivní máma, která Brňany krmí americkými párky  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.