Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Brna přijela kuchařská hvězda z Itálie, která vařila pro Bushe i Putina

Vařil pro tři americké prezidenty, hollywoodské hvězdy nebo slavné sportovce. Italský mistr Angelo Sabatelli šéfoval kuchyním po celém světě, aby se vrátil zpět do rodné Itálie, kde obdržel michelinskou hvězdu. Nyní kuchařská celebrita zavítala do Brna, aby ukázala místním, proč se na jeho jídlo stojí dlouhé fronty.

Sympatický čtyřiapadesátiletý chlapík pochází z italského přístavního městečka Monopoli, které se nachází v regionu Apulie na jihu Itálie. Právě tam pomyslně odstartoval kuchařskou dráhu, když se pravidelně jako dítě ochomýtal u plotny. Dodnes vzpomíná na atmosféru nedělních rodinných obědů, když u jednoho stolu usedlo dvacet lidí, aby si vychutnali maminčino ragú. Početná rodina ale měla hluboko do kapsy. Situace se navíc zhoršila ve chvíli, když otce postihly zdravotní problémy, kvůli nimiž přestal pracovat. Mladému Angelovi proto nezbývalo nic jiného než se vydat do světa, aby i on přispěl do rodinného rozpočtu. 

„Bylo mi třináct, když jsem nastoupil do první práce v cukrářství. Přitom jsem chodil na kulinářskou školu. Dnes je samozřejmě nepředstavitelné, aby takto mladí lidé pracovali. Pokud vám není sedmnáct, nikdo vás nevezme. Tehdy ale bylo všem úplně jedno, kolik vám je. Hlavní bylo, že jste chtěl pracovat a bylo na vás spolehnutí,“ popisuje první zkušenosti s gastronomií Sabatelli, který posléze zamířil do kuchyní bister či restaurací.

Přes vojnu do Říma i Asie

Před dvacátými narozeninami byl rodák z Apeninského poloostrova plný zkušeností, jež získal i na povinné vojenské službě. Rok vojny si odkroutil v kuchyni, kde si jeho nadání všimli i nejvyšší armádní činovníci. Pravidelně nováček v uniformě připravoval pokrmy pro generály či velitele útvaru. 

Tehdy jsem k vojákům vůbec nechtěl a bral to jako ztrátu času. Nebylo zbytí. S odstupem času jsem ale za zkušenost hrozně rád. Vidím hlavně na mladých kuchařích, že jim chybí disciplína a ochota dodržovat pravidla, což je v našem oborz nezbytné. Tohle naši generaci naučila vojna,“ říká specialista na italskou kuchyni, který má v životopisu zapsaných hned několik zajímavých štací. 

Po anabázi u armády zamířil do Říma, kde měl na starost restauraci na okraji města. V hlavní italské metropoli se brzy vypracoval na respektovaného šéfa, v jehož podniku zákazníci doslova trhali dveře. Talentovaný milovník jídla neměl nouzi o nabídky ani ze zahraniční. Nakonec ho zlanařila Asie. Tam vařil například ve známých hotelích v Jakartě, Šanghaji nebo na Mauriciu. 

„Líbilo se mi všude, kde jsem pracoval. Za nejlepší destinaci bych označil Honk Kong, protože tam seženete naprosto cokoliv. V Asii byl obecně velký problém získat kvalitní suroviny. Například rajčata se nedala s italskými vůbec srovnávat. Museli jsme si poradit a najít si známé, kteří nám suroviny dodali,“ ohlíží se zpětně Ital za bohatou kariérou, jejíž vrchol nastal po návratu do vlasti. 

Sabatelli zvládá perfektně prakticky pokrmy italské kuchyně. Samozřejmostí jsou těstoviny. Foto: Archiv Sabatelli

Vaření pro Putina i Obamu

Po návratu do rodného města si otevřel vlastní podnik. Trvalo jen několik měsíců, než si šéfkuchaře všimli kulináři ze všech koutů světa, až se jeho restaurace objevila v roce 2013 v michelinském průvodci. Popularita šéfkuchaře ještě více vzrostla a stal se pravidelnou součástí na nejvyšších státních akcí. Vařil například pro George Bushe, Baracka Obamu nebo Vladimira Putina. 

Nebývám při takových událostech nervózní. Vím, co umím a co dělat. Zkrátka normální pracovní den. Bylo jen trochu zvláštní, když mi za zády při vaření stála celá Putinova ochranka a hlídala každý můj krok. Jinak je mi jedno, pro koho vařím. Každého zákazníka, který za mé jídlo platí, si vážím stejně. Stává se, že mi zavolá nějaká celebrita, že chce stůl. Pokud mám ale plný podnik, odmítnu je. Žádná privilegia nemají,“ tvrdí zkušený mistr, jehož paži zdobí tetování michelinské hvězdy. 

Český vepřový vrabec s knedlíkem 

Mág od Jaderského moře v posledních letech přijíždí i na pozvání do různých koutů světa. Díky tomu se dostal do Brna, kde se stal ve čtvrtek večer jednou z hlavních ozdob oslav třicetiletého výročí hotelu Boby, jenž nyní nese název Cosmopolitan. „V České republice jsem podruhé v životě. Letos jsem tu byl poprvé, když jsem přijel v únoru vařit do Prahy. Je to krásné město plné památek. Hodně mi v tomhle ohledu připomíná Řím. Věřím, že stihnu i něco zajímavého vidět v Brně. Přece jenom jsem tu ale hlavně kvůli práci,“ sděluje Ital, jenž ochutnal v Česku vepřové se zelím nebo svíčkovou. 

Brno ale českými klasikami kuchařská celebrita nepohostila. Místo toho naservírovala lidem pokrmy jako pečenou jehněčí kotletu s artyčokovým pyré, filet z pražmy v citrónových listech nebo parmazánové rizoto s meruňkou a kávou. Všechny delikatesy připravil sám se svým týmem kuchařů.

„V Šanghaji jsem měl pod sebou sto kuchařů. Práce mě ale nebavila. Musím sám vařit, ne jen ochutnávat. Spousta lidí mě nechápe, ale mě na mé práci nejvíce baví adrenalin v kuchyni, když je plno a my musíme okamžitě vydat desítky porcí,“ sděluje příznivec milánského Interu. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Gastronomie, Itálie, Kuchař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna přijela kuchařská hvězda z Itálie, která vařila pro Bushe i Putina  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.