Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žádné látky z Číny ani Turecka. Brněnský krejčí šije oblečení z českých materiálů

Devětadvacetiletý Tomáš Řepa se vyučil keramikem. Na řemeslo stále nedá dopustit, přesto v poslední době vystřídala keramiku vášeň k šití. I když vzal jehlu do ruky poprvé teprve před třemi roky, tak má dnes společně se svým partnerem vlastní podnik na výrobu kvalitního českého oblečení, které vytváří výhradně z lokálních materiálů.

K šicímu stroji usedl Tomáš Řepa poprvé v roce 2018, kdy začal pracovat v oděvní firmě, tam si šití zamiloval. Jako první si ušil obal na kapesníky a postupně se pouštěl do daleko obtížnějších výtvorů. Při práci ale zjistil, že oblečení mnohdy pochází z nekvalitních materiálů a navíc lidem často vůbec nesedí. 

„Vadilo mi, z jakého materiálu tam textil vyrábí. Jednou jsem si objednal tři různé kusy oblečení ve stejné velikosti a každý z nich mi seděl jinak, tak jsem se trochu naštval a rozhodl jsem se, že to zkusím jinak, vzpomíná krejčí, který pracuje ve svém podniku se stejně starým přítelem Janem Bebčákem


Jan Bebčák a Tomáš Řepa

Začal šít dámská trička

Jakmile dorazila k vyučenému keramikovi očekávaná zásilka látek, hned se pustil do práce a ušil si mikinu na míru. Tenkrát mu poprvé problesklo hlavou, že by mohl založit vlastní značku. Tak začal se svým partnerem dávat myšlence reálné obrysy. „Letos na jaře jsem si doma sedl ke stroji a zkoušel šít věci, které se mi líbí. Jako první to byla dámská trička. Byly to takové testovací kousky, oblékal jsem do nich své známé a příbuzné a sledoval, jak jim to sedí,“ říká muž, který je rovněž milovníkem kvalitní kávy. 

Po počátečních experimentech zjistil, že se jeho tvorba těší stále větší oblibě. Najednou si uvědomil, že musí navýšit výrobu a rozšířit sortiment, protože zákazníci se po kvalitních oděvech z jeho dílny stále častěji poptávali. Z pouhého koníčku se tak šití pro Řepu stalo každodenní rutinou a vznikl podnik Kluk u stroje (KUS).

Každý kus vyrábí ručně.

Materiál, který při výrobě využívá je většinově z bavlny a pochází od českých výrobců. O látky z Turecka nebo z Číny zájem nemají. Ačkoliv jsou cenově výhodné, tak je jejich kvalita a původ často pochybný. 

„Chceme, aby u našeho oblečení každý věděl, že pochází z českého materiálu a že je ručně vyrobené a udržitelné. Naším cílem je, aby si každý našel svůj kus, který mu bude sedět. Nechceme být úplně tradiční a svazovat si ruce nějakými nálepkami,“ hlásí Řepa, který si při tvorbě zakládá na důkladné práci s materiálem. Například látku, která jim dorazí domů, vždy nejprve vypere a následně vysuší. Tím zajistí, že drží tvar a nemění svou velikost.

Není KUS jako kus

Předností domácí výroby dvou módních nadšenců je i to, že každý kousek šijí ručně. I proto nevzniknou nikdy dvě úplně totožná trička. „Není to jak ve velkoobchodech, kde někdo zmáčkne jedno tlačítko a stroj vyplivne padesát stejných trik, kde je třeba jenom milimetrová odchylka,“ popisuje Bebčák, který se ve firmě stará o obchodní záležitosti. 

Z vlastního bytu mají dílnu.

Chybí jim prostory i zaměstnanci

Oblečení začali vzhledem k vysoké poptávce zákazníků dva milovníci módy nabízet i na internetu na vlastním e-shopu. Zároveň s produkty jezdí na specializované trhy, kde představují své výrobky lidem po celé republice. 

I přes rostoucí počet objednávek šijí mladí podnikatelé sami u sebe doma. Dílnu nemají, protože sehnat odpovídající prostory, zvláště s ohledem na současné ceny nájmů nemovitostí, je náročné. „Momentálně vstáváme v osm ráno a jdeme spát v jednu v noci. Občas je to na krev. Myslím, že sousedi nás brzy začnou nenávidět. Navíc mám pocit, že je jednodušší najít superstar než kvalitní švadlenu,“ usmívá se Bebčák, který věří, že brzy otevřou rovněž vlastní prodejnu. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KUS,

Štítky Brno, Šití, Podnikání, Móda, materiál, oblečení, Tomáš Řepa, Turecko, Čína, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádné látky z Číny ani Turecka. Brněnský krejčí šije oblečení z českých materiálů  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.