Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zkazil bych i vlastní rituál, kdybych nějaký měl, říká nejlepší verbíř Hanáckého Slovácka

Hanácké Slovácko, bude v sobotním finále Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku reprezentovat nejméně jeden tanečník, vítěz regionálního kola Marek Kraus. Povídali jsme si o tom, proč policajti lozí po střechách a taky trochu o verbuňku.

Marku, jsi Podlužák nebo Hanácký Slovák?

Narodil jsem se ve Valticích, takže jsem rozený Podlužák. Zhruba v šesti letech jsme se ale přestěhovali do Šakvic. Tam jsem konvertoval k Hanáckému Slovácku, a to už mi zůstalo. Teď bydlím v Archlebově. Stačí přestěhovat se za kopec a bude ze mě Kyjovják.

Kde ses naučil tančit verbuňk?

S verbuňkem jsem začal ve školce jako malinký Podlužák. Na Hanáckém Slovácku jsem se k němu dostal díky Ivaně Holáskové, vedoucí dětského souboru Hanýsek. Moc jí děkuju za to, že mě držela jako malého za uši, když jsem utíkal ze zkoušek. Samozřejmě bylo potřeba mě v tomto tanci správně nasměrovat a za to děkuju Lukáši Stávkovi, Štěpánu Melicharovi a Michalu Závodnému.

Pochlub se, jaké úspěchy už máš na svém kontě z verbířských soutěží.

Za největší úspěch považuju 3. místo ve Strážníci. Samozřejmě si hodně cením i několika prvenství v regionálních kolech.

Při loňském strážnickém finále na tebe moderátor prozradil, že pracuješ jako tesař, klempíř a pokrývač. Že děvčata, která jdou po ulici a obdivují hru svalů v horních partiích tvého těla často narážejí do kandelábrů, protože z tebe nemohou spustit oči. Ty jsi ale studoval policejní školu. Jak se dostane policista na střechu?

Po základní škole jsem se rozhodoval, jestli půjdu na policistu nebo na kuchaře. Na kuchaře jsem měl moc dobré známky, tak zvítězila střední policejní škola. Školu jsem sice dokončil, ale k policii nikdy nenastoupil. Spravovali jsem s kamarádem střechu na mém domě a asi mi to šlo, protože mi nabídl práci. Od té doby spolu běháme po střechách.

Žádné děvče, které by kvůli mně narazilo do kandelábru jsem ještě neviděl, ale já jsem kvůli vnadným děvčatům dole na chodníku už párkrát málem letěl.

Kraus-1.jpg

Už na první pohled je jasné co, kromě folkloru, tě ještě baví. Sem směřuje taky otázka tvé fanynky (teda tentokrát byly tři). Ptají se, jak často chodíš do posilovny a jestli ti cvičení nějak pomáhá při verbuňku.

Chodím cvičit čtyřikrát týdně. Naberu fyzickou kondici a hubnu, takže se mi na pódiu líp skáče.

Martin Vaculík se tě ptá, jestli už ses naučil Husarský verbuňk. Zřejmě na tebe má zálusk Břeclavan.

Husarský verbuňk mám zvládnutý, mám přece jen kořeny na Podluží. Jelikož momentálně nejsem členem žádného souboru ani chasy, tak mě Břeclavan klidně může draftovat. Rád bych se ale Martina zeptal, zda nabídka bude platit i v případě, že budu v Husarském verbuňku lepší než on.

Pokud Martin na tvou výzvu odpoví, ráda ji zveřejním. Možná by ses ale hodil i Kyjovskému souboru, když to teď máš kousek. Zvažoval bys i takovou nabídku?

Mezi Kyjovjáky mám taky pár kamarádů, tak by asi záleželo na tom, kdo by přišel s lepší nabídkou.

Kraus-2.jpg

Jak jsi na tom s trémou před vykročením na strážnické pódium? Dodržuješ nějaký rituál?

Já jsem strašný trémista a nepomáhá vůbec nic. Proto radši nemám ani žádný rituál. Co kdybych ho zkazil. To bych se asi zbláznil.

Těším se, že položíš svému dalšímu soupeři otázku pěkně na tělo. Je pár dnů před soutěží a emoce začínají vřít.

Zeptám se Kuby Říhy, jestli si nechce letos dát na verbíře volno a zahrát si radši doma Člověče nezlob se. Ve Strážníci by tak bylo o soupeře míň.

To, jestli dá Jakub přednost verbířům nebo Člověče nezlob se, čtenáři doví příště. Tobě popřeju za všechny Drbňáky hodně zdaru!


Rubriku Folklorní Drbna připravuje redakce Brněnské Drbny ve spolupráci s agenturou Taktiq Communications.

Do předkola soutěže O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku na MFF Strážnice postoupili z Hanáckého Slovácka tito tanečníci. Který z nich je Vaším favoritem?

Celkem hlasovalo74 čtenářů

Autoři | Foto David Marada, Šimon Luža

Štítky Folklorní Drbna, Folklor, jižní Morava, verbuňk, rozhovor, rituál, Slovácko, Hanácké Slovácko, střecha, soutěž, Martin Vaculík, Valtice, Šakvice, Archlebov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkazil bych i vlastní rituál, kdybych nějaký měl, říká nejlepší verbíř Hanáckého Slovácka  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.