Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOLKLORNÍ DRBNA: Jízda králů, živá tradice od středověku až po UNESCO

Prvním tématem nové rubriky Folklorní Drbna je tzv. Jízda králů. Starobylý zvyk, jehož kořeny sahají až do středověku, se do dnešních dnů uchoval pouze na jižní a jihovýchodní Moravě. Dříve se jízdy králů (honění krále, jezdění po králoch, hlédat krále) prováděly po celém území Čech a Moravy, a také v dalších zemích Evropy. Dnes se jízdy králů pořádají v Hluku, Kunovicích, Vlčnově. Jednou za čtyři roky vyjíždí také jízda králů ze Skoronic do Kyjova u příležitosti slavností Slováckého roku. Skalní patrioti výše zmíněných obcí jistě prominou, když si dovolíme tvrzení, že nejznámější jízda králů se odehrává o posledním víkendu měsíce května ve Vlčnově.

Legenda z 15. století

Traduje se několik pověstí jak a proč tento pradávný rituál vznikl. Mezi nejznámější patří pověst o uherském králi Matyáši Korvínovi, který po prohrané bitvě utíkal do Uher před vojsky českého krále Jiřího z Poděbrad. Podle této legendy utíkal Matyáš v doprovodu své družiny převlečen za dívku, umlčen růží vloženou v ústech, aby se svým hlasem neprozradil.

kral-maly.jpg

Obřadní jízdy mládenců na koních však pro samotnou vesnici měly mnohem širší význam. Chlapci tak dokazovali společenství obce, že již vyzráli a mohou se zařadit mezi dospělé muže. Objížďka na koních kolem katastru měla vytvořit jakýsi magický kruh, který měl zajistit ochranu úrody na polích. Počátky tohoto zvyku tak zřejmě sahají daleko do dob předkřesťanských.

Mladý král v ženských šatech

Vlčnovská jízda králů je v současnosti třídenní slavnost nabitá už od pátečního večera pestrým programem, který vrcholí v neděli dopoledne samotnou Jízdou králů. Za krále je každoročně vybrán mladý chlapec z vesnice. Ten je, v souladu s legendou, oblečen do dívčího kroje.

Do úst je mu vložena růže na znamení mlčenlivosti. Jízda je jedinečná také tím, že chlapci na koni jedou v královské družině pouze jednou za život. V průvodu jedou mladí osmnáctiletí muži, kteří by v minulosti v tomto věku rukovali na vojnu tzv. legrúti. Od přihlížejících vybírají legrúti dary pro samotného krále. Díky své unikátnosti a dochované autenticitě byla jízda králů v roce 2011 zařazena na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO.

Letošním králem je Martin Darek Franta. Nenechte se jménem zmást, nejde o nějakou „tříkrálovou“ novinku. Martin převezme svou vládu od loňského krále Petra Španěla v sobotu na Královském večeru.

Bez bab to nejde a soutěž o nejlepšího tanečníka verbuňku

Stejně jako v minulých letech se při letošní vlčnovské Jízdě králů můžete těšit na bohatý program, který startuje v pátek odpoledne výstavou fotografií Alexandra Tobka. Pátečním vrcholem bude bezesporu soutěž o nejlepšího tanečníka verbuňku na Uherskobrodsku. Netradiční název pořadu Bez bab to nejde, dává tušit, že urostlé šohaje bojující o prvenství v tomto bohatýrském tanci budou na pódiu střídat také dívky, což se nejspíš neobejde bez tradičního, láskyplného, škádlení. Každopádně se bude na co dívat a genderově bude program vyvážen, zcela v souladu s evropskými směrnicemi.

Vlcnovske-budove-umelkyne.jpg

Zakončení Do bílého rána

Bohatý sobotní program zakončí už zmíněný Královský večer se setkáním králů a taneční zábavou. Chcete-li si však Vlčnov užít opravdu všemi smysly, takříkajíc na dřeň, musíte zapomenout na spánek a vyrazit do Vlčnovských búd na volnou zábavu s cimbálovými muzikami s přiléhavým názvem Do bílého rána - program bez scénáře, světel a mikrofonů už tradičně řídí starší Burčáci a také Mladí Burčáci, cimbálovky, u kterých zábava nikdy nevázne a tóny houslí přeruší až vyzvánění vlčnovských zvonů svolávající ke slavnostní nedělní mši.

Mladi-Burcaci-hraji-az-do-bileho-rana-1.jpg

Nedělní program je opět nabitý, očekávaná Jízda králů startuje u domu rodičů krále ve 11:30 a projde celou obcí až k amfiteátru. Tady se ještě dočkáme Královského vínku a Muzikantské rozlučky s DH Vlčnovjanka.

Pokud jste se ještě nerozhodli, kam vyrazíte o nejbližším víkendu, pak rozhodně doporučujeme Jízdu králů ve Vlčnově. Čeká vás záplava pestrých krojů, tóny cimbálu, houslí a zvučných hlasů, ržání koní, domácí dobroty a víno tekoucí z oroseného koštýře do sklenek žíznivých návštěvníků. Čeká Vás zážitek, na který hned tak nezapomenete.


Jízda králů Vlčnov

25. 5. – 27. 5. 2018

93 králů od roku 1909
450 krojovaných
34 hodin folklorního programu


Rubriku Folklorní Drbna připravuje redakce Brněnské Drbny ve spolupráci s agenturou Taktiq Communications.

Autoři

Štítky Folklorní Drbna, Folklor, jižní Morava, Jízda králů, Vlčnov, UNESCO, středověk, Morava, Slovácký rok, Evropa, Česko, Kyjov, Skoronice, slavnost, Matyáš Korvín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOLKLORNÍ DRBNA: Jízda králů, živá tradice od středověku až po UNESCO  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.