Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dva nadšenci si v Brně postavili letecký simulátor. V Boeingu nebo stíhačce tak můžete proletět svět

Dva milovníci létání a jeden splněný sen. Pilot Boeingu Dominik Vahala a nadšenec do létání a vývojář leteckého softwaru Vojtěch Kuchař si v centru Brna postavili dva letecké simulátory. Díky nim se můžete na chvíli stát pilotem Boeingu 737 MAX nebo stíhacího letounu F-16. Odstartujete přitom téměř z kteréhokoliv letiště světa.

Vojtěch Kuchař (blíže) a Dominik Vahala

„Dominik je aktivní pilot Boeingu 737 NG, já pracoval dlouhou dobu ve vývoji leteckých softwarů. Odmala jsem byl nadšenec do létání, vyráběl jsem si joysticky, malé simulátory. Až to došlo do této podoby," říká s úsměvem Vojtěch Kuchař. Jeho kolega už má se stavbou leteckého simulátoru bohaté zkušenosti. „Dominik spojil rodinou vinařskou tradici se svou prací a vášní pro létání, takže má v Němčičkách posezení ve sklípku a vedle kokpit Boeingu," dodává Kuchař. Společně se tak rozhodli rozjet nový, ambicióznější projekt v Brně - Buď pilot.

Jediný veřejně dostupný simulátor nového Boeingu na světě

Pilot Dominik přitom zajišťuje technickou stránku z hlediska sestavení kokpitu, Vojtěch má na starosti software. Jejich projekt Buď pilot v Brně kousek od Konečného náměstí aktuálně nabízí simulátor Boeingu 737 MAX, tedy nejnovější verze legendárního letadla. „Létají teprve od letošního roku, z Prahy budou létat až příští rok. Jsme první na světě, kdo má simulátor tohoto Boeingu přístupný pro veřejnost. Na světě je takových simulátorů jen pár a jejich pořizovací cena se pohybuje v desítkách milionů. My chceme dělat něco nového a dostupného lidem," komentuje Vojtěch.

Všechny rozměry kokpitu jsou 1:1 k realitě. Jedná se tedy o věrné kopie - včetně všech "čudlíků", displejů a "udělátek", jejichž význam vám Vojtěch před prvním startem po lopatě vysvětlí. „Snažíme o co nejlepší shodu s kokpitem reálného letadla, do nejmenšího detailu," dodává mladý nadšenec.

Tisíce letišť světa

Z kokpitu má člověk výhled na projekční plátno, které je dohromady 8,5 metrů dlouhé, obsluhuje výhled do 220° (člověk se může i vyklonit a nahlédnout kousek za sebe) a díky prohnutí působí při letu až děsivě realisticky. „Když jen stojíte a díváte se, jak někdo letí, motá se vám z toho hlava. Ta se však může rozmotat i při pilotování, je to velmi realistické," dodává Vojtěch.

Osobně jsem se prvně patriotsky proletěl nad Brnem (a skončil po "frajerském" nízkém přeletu nad Špilasem jundrovských v kopečcích), k dispozici jsou však tisíce letišť světa. „Některé scenérie si sami vytváříme, některé si kupujeme. Ty koupené jsou opravdu velmi přesné. Máme například celou Českou republiku, úžasně se proletíte nad Hongkongem nebo New Yorkem. Můžete si zkusit přistát na legendárním letišti "na pláži" v St. Martin," vysvětluje Vojtěch.

Na hodinu Maverickem

Ještě adrenalinovější zážitek nabízí lét ve stíhačce F-16. Znatelně citlivější ovládání, ohromná rychlost a co válečné filmy milující chlapce potěší nejvíce - zbraně. Když už se po chvíli seznámíte se strojem a "zvyknete si" na jeho ohromnou dravost, můžete vyrazit do boje. Simulovaný boj s ostatními stíhačkami, kdy kombinujete kanón s naváděnými střelami, bombardujete budovy a tanky na pevnině, je zážitkem nesrovnatelným s žádnou herní konzolí světa.

Sny o bitvě o Británii

Boeingem a F-16 však sny dvou nadšenců nekončí. „Plánujeme simulátor vrtulníku. Přemýšlíme také o sestavení kokpitu legendárního britského Spitfireu. Dokážete si představit zažít vzdušnou bitvu o Británii?" uzavírá Vojtěcjh. Dokážu. A už teď vím, že chci.

Foto Buď pilot

Štítky Buď pilot, letectví, simulátor, Boeing, stíhačka, F-16, Brno, letiště, General Dynamics F-16 Fighting Falcon, software, Boeing 737 MAX, bitva o Británii, Boeing 737

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva nadšenci si v Brně postavili letecký simulátor. V Boeingu nebo stíhačce tak můžete proletět svět  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.